myhabibysuperb.com

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (30)

Posted by ckyndyg On January - 23 - 2013 0 Comment
Singkirkan stress anda dengan bijak

Singkirkan stress anda dengan bijak

Dalam kehidupan kita seharian ada banyak perkara yang mengakibatkan kita stress sama ada kecil atau besar masalah kita. Tapi kalau kita tak stress pun tak boleh juga kan? Bagi yang bekerja dan minta cuti daripada boss pun boleh menyebabkan kita stress. Apatah lagi penyakit yang melibatkan anak-anak bukan?

Tapi…bagaimana kita boleh mengawal serta menguruskan stress? Saya suka movie Forrest Gump yang ingin berehat dari stress selama 3 tahun 12 hari. Tapi kita tak dapatlah nak biarkan stress tu selama itu kan?

Stress sering dipandang ringan oleh kita tetapi effectnya besar. Cth, ibu yang menyusukan anak, kalau stress dia tahap gaban, alamat kuranglah air susu yang dipam kluar. Lagilah menangis olehnya…huhuhuhuu..Jadi, kita mestilah BIJAK MENGAWAL STRESS ya.

Menurut laporan American Psychological Association, stress memicu sehingga 75-90% kepada ENAM PENYAKIT kronik yang membawa kematian iaitu penyakit jantung, kanser, penyakit berkaitan paru-paru, kemalangan, sirosis hati dan bunuh diri. Nauzubillah..

Stress meningkatkan penghasilan hormon seperti adrenalin yang menyebabkan jantung berdebar, berpeluh, seram sejuk dan seterusnya menyebabkan keletihan atau penat atau lesu. Hormon seperti glucagon pun boleh terangsang dan mengakibatkan penghasilan gula berlebihan dalam badan kita. Selain itu, stress juga boleh menghasilkan asid dalam perut dan menyebabkan penyakit gastrik dan ulser.

Oleh itu, utk mengawal stress, anda perlukan Vitamin B Complex. Di sini saya nak berkongsi bagaimana B Complex membantu.Mari lihat ahli keluarga Vitamin B Complex- Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3 (niacin), Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B9 (asid folic), Vitamin B12. Kesemua jenis vitamin B ni diperlukan oleh badan anda.

Bertindak balas dengan rasa stress

Bertindak balas dengan rasa stress

1. Vitamin B1 (Thiamine) penting untuk memastikan sistem saraf dan mental yang sihat yakni membantu kesihatan sistem saraf. B1 membantu memastikan kestabilan mood, membantu sistem pencernaan dan metabolisme;

2. Vitamin B2 – Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.

3. Vitamin B3 (Niacin)- Membantu mengurangkan kolestrol di dalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco atau sakit mental. Ringkasnya,kekurangan B3 boleh menyebabkan ‘depression’, stress dan gangguan emosi

4. Vitamin B5 – Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang

5. Vitamin B6 (Pyridoxine) Vitamin utama dalam proses asid amino. Ia mengawal serotonin dan membantu pembinaan ‘neurotransmitter’. ketidakseimbangan serotonin akan memicu ‘depression’ dan gangguan emosi.

7. Vitamin B9 (Folic Acid) yang diperlukan untuk penghasilan tenaga. Kekurangan B9 boleh menyebab penghasilan tenaga berkurang yang menyebabkan keletihan dan membawa kepada stress yang tinggi.Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi didlm badan

8. Vitamin B12 (Cyanocobalamin) dipanggil ‘memory vitamin’ yang penting untuk ingatan. Otak adalah organ yang banyak bergantung kepadanya. Kekurangan B12 akan menyebabkan kekeliruan otak dan ‘neurological changes’ yang menyebabkan kesukaran untuk menghadapi stress.Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Vitamin ini juga significant dalam penghasilan ‘sleep hormone’ (hormon tidur) melatonin dan ‘mood hormone’ serotonin.

Mulakan hari anda dengan mengambil sebiji Vitamin B Complex yang memainkan peranan dlm mengawal perubahan mood atau emosi anda. Vitamin B Complex Shaklee yang larut air dan mudah musnah akibat kafein, alkohol, nikotin, gula.. Jadi amat perlu anda memperolehi vitamin B daripada suplemen selain tidur selama 45 minit atau mendengar lagu@muzik yang digemari utk menyingkirkan stress anda.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuh atau  mencegah sebarang penyakit. Sila dapatkan nasihat daripada Doktor atau  pakar yang berkaitan dengan penyakit-penyakit yang dihadapi. * This product is not intended to diagnose, treat, cure,or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced. � * Saya adalah wakil Shaklee anda dan penghantaran turut dihantar ke seluruh pelosok negeri/negara. Pilihan pengambilan order sendiri di rumah saya atau jumpa di suatu tempat di kawasan Semariang, Petra Jaya, Matang dan Wisma Saberkas, Kuching Sarawak. Sebarang pertanyaan, sila sms atau hubungi Dayang Norasikin di 012-8585813 atau email ckyndyg206@gmail.com. Anda boleh juga pm saya di fb.

Anda mungkin meminati artikel ini :