Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (16)

Archive for February, 2013

Posted by ckyndyg On February - 28 - 2013 0 Comment

Ahha! Usia kita semakin hari semakin lanjut sehinggakan nombor umur itu takut diterjemahkan apabila orang menanya umur kita. hehehehe..Sensitif ke? Agaknya ia sensitif bagi sesetengah orang yang ‘malu ‘ untuk mendedahkan umur. selagi jangka hayat kita belum berhenti, selagi itulah kita perlu menjalani kehidupan seharian. Justeru, ia adalah satu cabaran hidup kita kerana dalam tempoh 18 tahun akan datang, 15 peratus daripada populasi penduduk di negara kita terdiri daripada mereka yang erumur 60 tahun ke  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 27 - 2013 0 Comment

Hola! Ibu mertua saya boleh dikategorikan mengalami penyakit ni. Jadi, saya bagi dia try Omega dan Advanced Joint Health Tablet buat masa ni. Cuma sekarang ni kaki dia pulak selalu bengkak..retensi air rasanya… Saya bagi Omega coz dia pun ada darah tinggi.Artritis ni bukan sahaja orang tua bahkan ada juga orang muda yang diserang penyakit ini. Di United Kingdom lebih sembilan juta penduduknya mengalami penyakit ini. Apakah Artritis? Ia adalah keradangan sendi. Apabila sendi menjadi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 25 - 2013 0 Comment

Hola! Ibu saya berbadan kecil dan kurus tetapi kolesterol dia boleh tahan jugak naiknya pada masa-masa tertentu. Jadi, sekarang ni dia berhati-hati mengambil makanan yang dia suka terutamanya seafood.Kami sekeluarga suka sangat makan seafood. Kat Sarawak ni seafoodnya murah berbanding di Semenanjung terutamanya ketam, udang, ikan, ambal dan pelbagai lagi kecuali kerang yang murah di Semenanjung. Sedapnya seafood memang tak terkatakan…apatah lagi add on sayur midin masak belacan. Sapa yang ke Sarawak tak rasa ni  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 23 - 2013 0 Comment

Hola! Baru-baru ni salah seorang customer merangkap x-rakan sekerja, telah positif mengandung. Beliau telah berkahwin selama 2 tahun lebih. Dan teringin sangat nak baby. Jadi, apabila saya memperkenalkan Shaklee, beliau ingin mencuba suplemenn Shaklee tanpa ragu-ragu. Dia baru je kali pertama mencuba GLA pada bulan September 2012 dan sekarang Mac 2013 dia dah 3 bulan. Syukur Alhamdulillah. Masa first time mengandung, dia mengalami masalah yang teruk sehingga kena admitted di hospital dan tambah air. Jadi, saya  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 22 - 2013 0 Comment

Adakah anda memiliki sistem imun yang kukuh? Adakah anda sering mengalami demam dan selsema? Berapa lama selalunya anda kena selsema atau demam? Adakah anda sering mengalami masa yang lama untuk sembuh? Apatah lagi kan perubahan cuaca yang tidak menentu juga memberikan kesan kepada kesihatan tubuh kita. Contohnya, influenza, antara penyakit yang kerap menyerang kita. Ia merupakan infeksi pada sistem pernafasan kita bahkan influenza boleh menyebabkan kita mengalami pelbagai gejala seperti batuk kering, sakit tekak, mual  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 21 - 2013 0 Comment

Ahha! Kawan saya sebelum hamil tidak mengalami diabetes. Tetapi bila hamil, beliau kena diabetes atau kencing manis. Jadi, beliau dinasihatkan oleh doktor untuk menjaga pemakanan beliau. Beliau sangat susah hati kerana beliau sedang hamil. Kalau mengandung dan menghidapi diabetes, kecacatan kelahiran adalah lebih tinggi dalam kehamilan diabetik berbanding dengan kehamilan biasa. Selain itu beliau turut dinasihatkan memastikan tahap gula dalam darah dikawal dengan baik dan mengurangkan risiko masalah kesihatan semasa hamil.Dua hingga 14 peratus ibu  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 19 - 2013 0 Comment

Hola! Rakan-rakan pembaca, adakah anak anda mengalami gejala2 di bawah ni? Gejala-gejala: 1. Nafas bunyi mendesah 2. Kesesakan dada yang menyukarkan pernafasan 3. Sering terjaga pada waktu malam kerana batuk 4. Ada kahak dan mkus pada saluran pernafasan. Sekiranya ada, ini bermakna anak anda diserang asma. Asma merupakan penyakit yang mengambil jangka panjang untuk pulih. Kanak-kanak yang mengalami asma ada yang boleh menjadi lebih baik dan ada juga yang bertambah teruk. Harap anak-anak yang diserang  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 18 - 2013 0 Comment

Hola! Kali ni saya nak post lagi pasal SEMBELIT bagi ibu-ibu yang sedang hamil.Masa ibu-ibu mengandung, terdapat ibu-ibu yang susah hati kerana sembelit menghantui diri. Sembelit (masalah dalam pergerakan usus) adalah satu masalah biasa sepanjang kita hamil. Elakkan meneran dengan terlalu kuat sekiranya mengalami sembelit kerana ia boleh menyebabkan buasir atau memburukkan buasir bagi ibu yang mengalaminya sebelum hamil lagi. Najis kering terjadi atas dua sebab:- 1. Hormon-hormon kehamilan melambatkan pergerakan makanan di dalam sistem  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 17 - 2013 0 Comment

Tahukah anda Kate Middleton, Duchess of Cambridge, isteri Putera William mengalami Hyperemesis Gravidarum? Pernah anda mendengar HYPEREMESIS GRAVIDARUM? Mabuk kehamilan yang sangat teruk ini akan menyebabkan ibu kehilangan berat badan sebanyak lima peratus dan mungkin memerlukan nutrisi dan cecair tambahan. Ia berbeza daripada mabuk kehamilan yang biasa dan menyebabkan ibu mengalami dehidrasi, malnutrisi dan komplikasi serius yang lain. Menurut baby centre, Hiperemesis ialah keadaan di mana ibu mengalami muntah berlebihan semasa hamil.Ibu selalu muntah. Setiap  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 17 - 2013 4 Comments

Hello…, puan ada jual suplemen untuk atasi masalah sembelit tak? Ada…Herb Lax bagi yang meringankan kerja membuang kita… tapi kalau untuk ibu yang hamil, lepas bersalin atau menyusukan anak, Oste-Matrix boleh dimakan 4 tab sebelum tidor setiap malam.Kalau macam tu…saya nak try HerbLax dululah… Gembiranya hati saya apabila ada suami yang menelefon saya bagi pihak isteri yang sembelit. Syukor…tak semua suami tak ambil berat pasal isteri kan..kan..kan..Syabas! Bukan pemanggil sahaja yang mengalami sembelit tu. Saya  [ Read More ]