myhabibysuperb.com

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (12)

Posted by ckyndyg On June - 16 - 2013 0 Comment

Hola!

Obesiti di kalangan si manja

Obesiti di kalangan si manja

   TAHUKAH ANDA?

·        Statistik pada tahun 2010 mencatatkan, kanak-kanak Mexico paling gemuk di dunia! Kepelbagaian makanan Mexico seperti taco, tortilla dan torta (sejenis sandwic besar), yang secara humornya diberi nama ‘Vitamin T’ kerana menyebabkan kanak-kanak di negara ini berada di tangga teratas dalam carta obesiti dunia dengan BMI melebihi 30.

·        Sekitar 15 peratus kanak-kanak di negara ini dikategorikan sebagai gemuk. Itu statistik lebih tiga tahun lepas. Peratus kanak-kanak yang berusia enam tahun ke atas lebih tinggi berbanding umur antara dua hingga lima tahun yang dilihat turut mencatatkan peningkatan.

·        Kanak-kanak gemuk berpontensi untuk terdedah kepada pelbagai penyakit sperti kencing manis, darah tinggi dan masalah sendi. Selain itu, mereka turut berhadapan dengan masalah psikologi kerana diejek oleh teman-teman di sekolah.

·        Masalah obesiti di semua peringkat usia semakin bertambah, sekarang ini pun ramai bayi yang dilahirkan besar melebihi empat kilogram.

·        Secara purata kanak-kanak di Amerika Syarikat (AS) menghabiskan masa kira-kira 24jam setiap minggu dengan menonton televisyen. Jadi, bukanlah mengejutkan apabila sekurang-kurangnya satu daripada lima kanak-kanaknya mengalami masalah berat badan berlebihan atau kegemukan da ia meningkat dari semasa ke semasa.

·        Malah sejak dua dekad lalu, jumlah ini telah meningkat kapada lebih 50 peratus, dengan kanak-kanak yang mengalami berat badan terlampau berlebihan meningkat hampir dua kali ganda,

·        Lu Zhihao yang berusia tiga tahun  memiliki berat badan 60kg, lima kali lebih berat daripada kanak-kanak seusia dengannya. Dia dilahirkan normal dengan berat badan hanya 2.6kg. namun menjelang usiannya tiga bulan nafsu memuncak menjadi sukar dikawal.

Jaga pemakanan si manja dari awal

Jaga pemakanan si manja dari awal

Persoalannya, bagaimana ingin mengetahui sama ada anak anda obes atau tidak?

Setiap anak mempunyai kadar tumbesaran berbeza. Disebabkan itu tidak mudah untuk memastikan sama ada anak anda membesar dengan sihat atau berdepan masalah kegemukan. Sekiranya anda merasakan anak berada dalam kategori ini, berbincanglah dengan doctor bagi mendapatkan kepastian.

Doktor akan melihat dari sudut usia dan corak tumbesaran kanak-kanak tersebut bagi memastikan dia tidak mengalami masalah berat berlebihan. Begitu pun, tugas menilai berat badan kanak-kanak adalah sukar kerana tumbesaran mereka sukar untuk diramal. Contohnya, adalah normal bagi budak lelaki yang mengalami peningkatan berat badan dengan pesat dan kemudian baru diikuti dengan peningkatan ketinggian.

Apakah yang boleh dilakukan sekiranya anak saya terlalu gemuk atau obes?

Libatkan seluruh ahli keluarga dalam mengamalkan pemakanan sihat dan aktiviti fizikal. Jangan biarkan anak anda yang obes itu melalui  diet tertentu melainkan dengan saranan doctor. Ini kerana mereka tidak akan mendapat makanan secukupnya. Pengawasan dan kebebasan harus seimbang dalam memantau pemakanan mereka.

Amalan pemakanan sihat

  1. Beli dan hidangkan lebih banyak buah serta sayur-sayuran (jenis segar, buah-buahan dalam tin, buah kering mahupun jenis beku). Berikan pilihan kepada anak untuk membuat keputusan bila membeli keperluan dapur.
  2. Anda juga boleh memikirkan pelbagai cara untuk menarik mereka menikmati buah-buahan seperti membuat agar-agar campuran buah-buahan segar, ‘sherbet’ buah manga,  buah pisang, ais krim buah-buahan atau penkek buah serta ros buah-buahan.
  3. Kurangkan minuman manis dan snek berkalori tinggi seperti kentang goreng, biskut dan manisan. Sebaliknay berikan kekacang, buah-buahan kering, emping jagung, kuaci dan sebagainya. Pastikan anda bersarapan setiap hari yang merupakan masa makan terpenting dalam sehari.

Makanan Segera yang PENUH NUTRISI DAN MENGURANGKAN BERAT anak anda yang obes:

 

Meal Shakes dan Omega memenuhi nutrisi anak

Meal Shakes dan Omega memenuhi nutrisi anak

MEAL SHAKES:-

v  Sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas

v   Sesuai untuk seisi keluarga

v   Boleh menjadi instant meal/ breakfast sekeluarga

v  Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak

v  Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak

v  Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan

v  Membantu masalah anak yang obesiti

v   Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa

v   Meningkatkan selera makan anak

v   Menangani masalah sembelit pada kanak-kanak

v  Sekiranya  anak anda jenis  yang kerap demam, dengan MEAL SHAKES dia akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa

v   Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan suplement berbentuk “tablet”

 

OMEGA GUARD

v  Omega 3 berperanan meningkatkan aliran darah dalam badan ke otot semasa bersenam

v  Membantu meransang enzim yang membawa lemak yang tersimpan dan kemudian tukarkan menjadi tenaga dan seterusnya turunkan berat badan anda secara tidak langsung

v  Kebanyakan kita tidak mampu mengambil jumlah Omega 3 yang mencukupi berbanding orang eskimo yang sememangnya ikan merupakan makanan ruji mereka. Oleh itu, pengambilan supplement Omega 3 membantu anda mendapatkan jumlah Omega 3 yang diperlukan oleh tubuh untuk membakar lemak yang tersimpan dalam tubuh anda.

v  Kadar obesiti di negara-negara  Norway dan jepun yang rakyatnya gemar menikmati ikan adalah lebih rendah berbanding negara-negara lain kerana diet mereka kaya dengan Omega 3.

v  Pengambilan konsisten Omega 3  juga membantu meneutralkan masalah hormon leptin anda yang memberi isyarat lapar dan kenyang kepada otak. Tanpa anda sedari, hormon leptin yang tidak berfungsi dengan baik gagal memberi isyarat lapar dan kenyang dengan baik ke otak dan menyebabkan kita terus mengambil makanan walaupun sebenarnya tubuh perlukan tambahan air bukan makanan.

v  Masalah hormon leptin yang gagal berfungi dengan baik inilah antara sebab kenapa anda yang sedang berdiet gagal turunkan berat badan.

Tidak perlu berfikir panjang untuk dapatkan set anak-anak si manja tersayang ini. Promosi Meal Shakes sedang berlangsung dengan percuma 1 setelah membeli 6 can. FREE POSYAGE & dapatkan free gift terbaik sepanjang bulan Jun sahaja. Harga? dalam RM250 sahaja tapi dapatkan harga istimewa dengan call/sms 012-8585813. Cheerrsss…

Dapatkan set terbaik untuk anak-anak tersayang. Call/sms/WhatsApp 012-8585813 (Sikin)

(credit:Mommy Lyna)

 

 

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuh atau  mencegah sebarang penyakit. Sila dapatkan nasihat daripada Doktor atau  pakar yang berkaitan dengan penyakit-penyakit yang dihadapi. * This product is not intended to diagnose, treat, cure,or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced. � * Saya adalah wakil Shaklee anda dan penghantaran turut dihantar ke seluruh pelosok negeri/negara. Pilihan pengambilan order sendiri di rumah saya atau jumpa di suatu tempat di kawasan Semariang, Petra Jaya, Matang dan Wisma Saberkas, Kuching Sarawak. Sebarang pertanyaan, sila sms atau hubungi Dayang Norasikin di 012-8585813 atau email ckyndyg206@gmail.com. Anda boleh juga pm saya di fb.

Anda mungkin meminati artikel ini :