myhabibysuperb.com

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (25)

Posted by ckyndyg On February - 7 - 2014 0 Comment

Hola!

Sekarang ini, bukan orang tua sahaja yang mengalami keguguran rambut. Bahkan para remaja pun mengalami keguguran rambut. Jadi, kali ni saya nak share artikel pasal keguguran rambut dari pandangan  Dr.Zubaidi Ahmad. Mengikut kajian, 80% remaja sekarang ni sama ada lelaki ataupun perempuan menghadapi masalah rambut apabila mencecah usia 14 hingga 20 tahun. Adoiyai!

Bimbang dengan rambut yang gugur

Bimbang dengan rambut yang gugur

Rambut adalah organ ringkas yang amat kita hargai ~ baik lelaki mahupun wanita. Bagi wanita ia merupakan salah satu aset kecantikan untuk memikat suami (hehehehee). Demikian juga dengan lelaki yang ingin memelihara kesihatan rambut dan kalau dapat mereka tidak ingin termasuk dalam golongan kepala botak. Hasil kajian yang telah dibuat, adalah didapati bahawa masalah KEGUGURAN RAMBUT yang berlebihan ada hubung kait dengan KADAR TUMBUHNYA RAMBUT, PANJANG RAMBUT, UMUR dan WARNA RAMBUT itu sendiri.

Apa faktor rambut gugur?

Kadar keguguran rambut yang normal ialah antara 50-80 helai sehari. Setiap helaian rambut akan tumbuh dari folikel rambut (hair Follicle) yang berada di kulit kepala, turut dikenali sebagai ‘akar rambut’. Tahukah anda? Setelah 100 hari waktu berehat, folikel mula mengeluarkan helaian rambut. Dan setiap helaian rambut akan bertahan selama 3 hingga 7 tahun sehinggakan helaian rambut akan gugur dan berganti helaian baharu. Ada juga kajian mengatakan helaian rambut akan bertahan selama 1,000 hari.

Secara purata, rambut kita akan tumbuh sepanjang setengah inci setiap bulan. Kadar pertumbuhan paling ketara adalah antara umur 16-24 tahun. Rambut akan tumbuh lebat pada usia antara 15-20 tahun. Apa yang biasa kita alami ialah rambut akan gugur dengan sendirinya pada waktu pagi.

Tips Penjagaan Rambut:-

1. Kurangkan penggunaan bahan kimia yang banyak dan kerap ~ Bahan kimia seperti pewarna rambut yang berlebihan, ubat rambut yang tidak mengikut piawaian standard dan bahan kimia lain. Gunalah ‘conditioner’ atau pelembut rambut selepas menggunakan shampoo.

Replenishing Conditioner

Replenishing Conditioner

2. Kurangkan penggunaan ‘hair dryer’ atau pengering rambut ~ Penggunaan alat pengering rambut dengan kerap  akan merosakkan rambut sekaligus menjadikan rambut kita kering.

3. Pengambilan air mineral dan makanan sihat ~ Perbanyakkan mnum air mineral @kosong dan makan makanan yang sihat daripada buah-buahan mentah dan sayuran.

4. Rawatan Tradisional ~ Guna putih telur untuk merawat rambut yang kering ataupun rapuh. Sapu putih telur di rambut dalam keadaanrambut basah. Bilas dengan air sejuk selepas 20 minit.

5. Pengambilan Suplemen @ Vitamin ~ Salah satu Vitamin yang digalakkan ialah Vitamin C. Vitamin C berfungsi membantu menjaga folikel rambut, pembuluh darah dan kulit kepala agar kekal sihat. Anda juga boleh mengambil Multivitamin ataupun Zinc Complex Shaklee. Kesemua vitamin ini membantu proses pertumbuhan rambut, otot, kulit dan kuku kita. 

 

Jaga folikel rambut

Jaga folikel rambut

Memastikan pertumbuhan rambut

Memastikan pertumbuhan rambut

 

Mengurangkan keguguran rambut

Mengurangkan keguguran rambut

Salah seorang pengguna Zinc Complex sangat berpuas hati selepas menggambil Zinc Complex lebih seminggu. Puan T telah memaklumkan dengan saya bahawa rambut telah kurang gugur dan kawasan yang sering gugur telah ditumbuhi rambut. Demikian juga mereka yang mengambil Vitalea yang memaklumkan kepada saya ~ rambut dah kurang gugur. Alhamdulillah sangat bersyukur mendengar maklum balas masalah keguguran rambut beliau. Harap anda yang mengalami masalah keguguran rambut, atasi dari awal dan elakkan ia berpanjangan.

Jadi, sekiranya berminat, hubungi Sikin

sms/whatsapp/call : 012-8585 813

 

sumber: Rapi minda BH

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuh atau  mencegah sebarang penyakit. Sila dapatkan nasihat daripada Doktor atau  pakar yang berkaitan dengan penyakit-penyakit yang dihadapi. * This product is not intended to diagnose, treat, cure,or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced. � * Saya adalah wakil Shaklee anda dan penghantaran turut dihantar ke seluruh pelosok negeri/negara. Pilihan pengambilan order sendiri di rumah saya atau jumpa di suatu tempat di kawasan Semariang, Petra Jaya, Matang dan Wisma Saberkas, Kuching Sarawak. Sebarang pertanyaan, sila sms atau hubungi Dayang Norasikin di 012-8585813 atau email ckyndyg206@gmail.com. Anda boleh juga pm saya di fb.

Anda mungkin meminati artikel ini :