Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (32)

Archive for June, 2014

Posted by ckyndyg On June - 30 - 2014 0 Comment

Hola! Ketika bulan puasa ramai yang mengalami keletihan sehingga mengganggu urusan kerja harian. Ramai yang cakap, ambil sahur ataupun sahur awal pun sama jer. Letih jer rasa badan, masih berasa tiada tenaga semasa berpuasa pada siang hari. Situasi letih ni normal yang berlaku pada bulan puasa Ramadhan Al-Mubarak. Ini kerana ketika kita puasa, kita akan kurang makan lalu menyebabkan penyimpanan makanan dalam tubuh juga berkurangan. Keadaan sedemikian berbeza pada hari-hari biasa, yang mana kita makan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 29 - 2014 0 Comment

Ahha! Esok dah last day promosi Vitamin E dengan pembelian 6 botol akan dapat percuma sebotol. Jadi, saya masih nak sharing apa khasiat Vitamin E untuk kecantikan kulit kita. Baru-baru ini saya ke kelas nutrisi dan bertanya tentang orang yang jenis kulit berminyak boleh tak mengambil Vitamin E? Ini kerana saya mendengar perbualan rakan saya  tentang orang kulit berminyak tak boleh mengambil Vitamin E. Lepas tu Cik Tracy, pakar nutrisi Shaklee memaklumkan kepada saya boleh  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 28 - 2014 0 Comment

Ahha! Ibu yang mahu meneruskan penyusuan eksklusif masih mampu berbuat demikian semasa berpuasa. Ibu menyusu masih dapat menyusukan anak dengan sihat dan mengamalkan pemakanan yang seimbang serta minum air yang mencukupi, InsyaAllah bayi akan tetap dalam keadaan sihat dan comel. Seseorang ibu yang menyusukan anak masih tetap boleh menyusu seperti biasa dengan tidak mengalami kekeringan bekalan selagi ibu tidak mengalami dehidrasi. Begitu juga sebaliknya, sekiranya ibu menyusu mengalami dehidrasi, sudah pasti kandungan susunya turut menyusut.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 27 - 2014 0 Comment

Hola! Hari ini saya sangat gembira kerana ada seorang anak yang prihatin tentang masalah ibunya. Bagi beliau duit tiada masalah asalkan ibu sihat walafiat. Jadi, beliau dapatkan 2 botol Vivix untuk ibu beliau dan saya terus cadangkan beliau untuk menjadi ahli Shaklee. Nak jadi Ahli Shaklee hanya melalui 2 cara sahaja. 1. Cara mudah untuk mendaftar ahli/pengedar shaklee: Anda boleh mendaftar dengan 2 cara : Saya hanya perlu mendaftar anda secara online setelah anda membayar yuran  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 26 - 2014 0 Comment

As Salam, Bulan Ramadhan merupakan bulan yang ditunggu-tunggu kehadirannya di dalam bulan Islam. Ramadhan ialah bulan terbaik dan penuh keberkatan bagi umat yang beragama Islam. Semasa Ramadhan, kita hanya makan 2 kali sehari dan kita tidak makan di antara 2 masa makan iaitu sebelum berbuka dan selepas sahur. Bagaimanapun sahur amat penting untuk badan kerana ia seperti mengambil sarapan pagi. Jadi, untuk pesakit gastrik terutamanya anda tidak digalakkan tidak bersahur setiap pagi. Justeru, saya ingin  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 25 - 2014 0 Comment

Ahha! Lagi tentang Vitamin E Shaklee. Tahukah anda bahawa Vitamin E adalah vitamin antioksidan yang  larut lemak yang kuat membantu melindungi membran sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan mencegah pengoksidaan kolesterol jahat (LDL). Vitamin E turut merangkumi sekumpulan lapan sebatian yang dikenali sebagai tocopherols dan tokotrienol, terdiri daripada kompleks vitamin kerana ia ditemui dalam alam semula jadi. Vitamin E adalah perlu bagi pemeliharaan struktur dan fungsi tulang, jantung, dan kelicinan otot. Ia juga membantu  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 24 - 2014 0 Comment

Hola! Vitamin C sangat banyak manfaat untuk kesihatan kita. Boleh dikatakan Vitamin wajib untuk semua orang tanpa mengira peringkat umur iaitu dari kanak-kanak hinggalah ke warga emas. Vitamin C ( yang juga dikenali sebagai asid askorbik) banyak terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan. Ianya merupakan vitamin larut air dan antioksidan yang kuat serta membantu memelihara fungsi tubuh badan dan mengekalkan tisu penghubung, termasuk tulang, saluran darah dan kulit. Golongan yang paling disarankan ambil vitamin C adalah perokok dan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 23 - 2014 0 Comment

Hola! Baik lelaki atau wanita mengalami masalah yang akan saya share kan ini – rambut berkelumumur dan gugur. Saya sering mendapat pertanyaan tentang masalah ini. Kalau lelaki, ia taklah menjadi isu yang terlalu besar kerana perkara biasa – boleh berimej berkepala botak, tetapi wanita agak bimbang sekiranya terlalu banyak rambut gugur dan berkelemumur lagi tu. Ini turut merangkumi wanita yang bertudung dan penjagaan mereka perlu lebih rapi daripada mereka yang tidak bertudung. Kelemumur adalah fenomena  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 22 - 2014 0 Comment

Hola! Adalah dinggarkan bahawa 1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Akibat dari kandungan kolesterol yang tinggi, ia memberikan kesan yang tidak baik terhadap jantung dan hati. Kolesterol berada di dalam badan kita tanpa kira kita gemuk ataupun kurus. Kurus pula tak semestinya tidak mengalami kolesterol yang tinggi. Kadar kolesterol dalam tubuh dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Antaranya ialah corak pemakanan mereka, berapa cepat tubuh seseorang itu menghasil dan membuang kolesterol jahat serta  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 21 - 2014 0 Comment

Hola! Sekarang ini cuaca dan keadaan sekeliling yang tidak menentu boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan terhadap diri seseorang. Apatah lagi dengan keadaan panas. Masa ini cuaca panas terik dan dah beberapa hari cuaca amat panas sehingga sentiasa mencari rasa yang sejuk dan dingin sahaja. Masa mandi pulak takde lagi guna water heater. Sebab air paip pun panas. Tak kira malam atau pagi. Rasa air sejuk diperlukan bagi mengatasi badan yang sentiasa berpeluh. Eh..lain tajuk…lain pula  [ Read More ]