Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (13)

Archive for September, 2014

Posted by ckyndyg On September - 28 - 2014 0 Comment

Hola! Menurut Andrea Wardle dari The College of Nathurophatic, sarapan adalah wajib dan sekurang-kurangnya anda bersarapan 2 jam selepas bangun dari tidur. Pengambilan sarapan adalah amat penting untuk mengisi badan dengan bahan bakar selepas tidur semalaman. Jadi, anda pilihlah sarapan yang mengandungi protein yang tinggi seperti telur, kacang, minum Energizing Soy Protein dan bijan. Minum Air Kosong dengan banyak dapat mengelakkan dehidrasi. Kajian menunjukkan hubungan yang kuat antara dehidrasi dan depresi. Sebanyak 85% jaringan otak  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 26 - 2014 0 Comment

Ahha! Tahniah kepada ibu yang berazam dan berjaya menyusukan anak sendiri selama 6 bulan sekurang-kurangnya. Menyusukan anak tidak semudah yang anda sangkakan yer. Kena kuat hati, mental dan fizikal. Kalau tidak, tak tercapailah niat untuk menyusukan anak tersayang. Saya nak share tentang kepentingan dan kelebihan kepada ibu dan anak yang disusui dengan susu ibu sahaja. Menyusu bayi dengan susu ibu merupakan langkah yang baik dan penting bagi pertumbuhan dan perkembangan bayi yang sihat. Susu ibu adalah  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 25 - 2014 0 Comment

Hola! Entri kali ini saya nak tolong ibu bapa yang mengalami anak-anak yang cerewet makan. Cerewet makan adalah biasa kita dengar dan ini membimbangkan ibu bapa yang ingin anak makan makanan yang sihat atau bernutrisi seboleh-bolehnya. Justeru ibu bapa perlu menjadi kreatif untuk menarik minat anak-anak untuk makan. Ini bagi menghadapi anak-anak yang dikatakan ‘picky eater’. Menurut kajian, hampir 40% kanak-kanak berumur di bawah 6 tahun cerewet makan. Ini berlaku kerana anak-anak hanya gemar makan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 24 - 2014 0 Comment

Ahha! Semasa kandungan saya berusia 3 bulan, beberapa rakan atau wanita akan bertanya berapa  bulan dah? Bila saya cakap baru 3 bulan, mereka kelihatan terkejut kerana perut saya kelihatan agak besar. Ini kerana ada seorang lagi rakan kami yang dah 6 bulan perut dia size lebih kurang macam perut saya. Takut laa pulak bila dibuat perbandingan macam itu. Harap normal dan sihat je kan. Saya percaya bagi wanita yang mengetahui dirinya hamil apatah lagi yang  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 23 - 2014 0 Comment

Hola! Saya rasa ramai ibu yang bimbang dengan keadaan anak yang baru dilahirkan mengalami Jaundis. Ini termasuklah saya sendiri yang turut mengalami perasaan bimbang apabila baby kena prolong jaundis iaitu baby saya kena jaundis lebih daripada seminggu. Baby kena admit di hospital bagi menjalani fototerapi bagi membantu baby mengeluarkan bilirubin dengan lebih baik. Tanda jaundis di bahagiana tubuh baby dapat dikesan di bahagian dada, perut dan paha dan ianya menunjukkan bacaan yang tinggi. Apabila ditekan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 22 - 2014 0 Comment

Hola! Sekarang ini saya percaya ada antara rakan anda atau ahli keluarga terdekat yang dikesan menghidapi penyakit kronik iaitu jantung dan kencing manis. Macam-macam penyakit menimpa dan terpaksa bergantung kepada ubat sepanjang usia mereka. Apa puncanya? Amalan hidup yang tidak sihat? Atau mungkin pemakanan yang tidak dijaga? Kurang senaman? Atau gabungan beberapa punca – makan tak jaga, tak ada senaman, dan ditambah pelbagai faktor tambahan lain? Jadi, anda harus menjaga pemakanan supaya tidak terus obesiti  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 19 - 2014 0 Comment

ola! Adakah anda biasa minum air kosong setiap hari? Secara saintifiknya tabiat minum air kosong ini memang ada manfaatnya. Ini kerana tubuh kita memerlukan air untuk membersihkan bahan-bahan toksik yang ada di dalamtubuh kita. Apabila badan kita cukup air untuk memproses bahan kimia, ia dapat disalirkan dengan lancar. Kekurangan air dalam badan boleh menyebabkan masalah kerana 70% komposisi tubuh terdiri daripada air. Tahukah anda air sangat penting untuk organ-organ dalaman seperti buah pinggang, hati dan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 18 - 2014 0 Comment

Ahha! Nak menyusukan anak tanpa mengira anda bersalin secara normal ataupun pembedahan/caesar. Tiga hari pertama selepas kelahiran, tubuh menghasilkan kolostrum. Jadi, ibu yang baru lepas bersalin, boleh direct feeding baby supaya baby dapat kolostrum yang terbaik. Susu ibu merupakan makanan lengkap yang cukup sempurna untuk baby. Tidak ada sebarang susu tiruan atau produk buatan manusia yang setanding dengan dengan khasiat susu ibu apatah lagi kolostrum. Ia mengandungi semua zat yang diperlukan dalam kadar yang betul.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 17 - 2014 0 Comment

Hola! Semasa ibu mengandung, ibu harus mengamalkan corak pemakanan yang sihat, elok dan bernutrisi untuk kebaikan ibu dan anak yang dikandung. Ini bagi memastikan kedua-dua pihak dalam keadaan sihat dan tubuh dipenuhi dengan bekalan pelbagai jenis zat pemakanan. Sekarang banyak pilihan untuk ibu bagi mendapatkan makanan yang berzat. Kalau dari segi makanan semulajadi ibu sukar nak memenuhi semua zat nutrisi, ibu boleh dapatkan zat nutrisi daripada suplemen atau vitamin tanpa sintetik@semulajadi. Antara suplemen yang wajib  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 16 - 2014 0 Comment

Ahha! Biasanya anak dara atau single ataupun belum kahwin sering kena senggugut atau kalau jumpa doktor ia dipanggil dismenorea. Lepas kahwin dan bersalin akan kurang sakit senggugut tu. Perkara ini turut berlaku pada saya sendiri. Setiap bulan saya akan dalam keadaan sujud dan tak jauh dari makan Panadol untuk mengurangkan rasa sakit. Air panas pun begitu juga. Sentiasa di top-up di sisi saya. Sakit teruk akan dialami pada 2-3 hari pertama dan ada ketikanya ada  [ Read More ]