myhabibysuperb.com

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (18)

Posted by ckyndyg On November - 10 - 2014 0 Comment

Hola!

Bila seseorang itu ingin diet dan slim, dia perlu mengetahui berapa kalori yang diambilnya setiap hari. Ini disebabkan beliau perlu tahu berapa jumlah kalori diambil setiap hari bagi mengelakkan berat badan berlebihan. Tapi tahukah anda apa itu KALORI?

 ketahui kalori makanan yang anda ambil

ketahui kalori makanan yang anda ambil

Kalori ini merupakan penyumbang tenaga pada semua anggota badan setiap jam dan hari. Jika kita mengambil lebih makanan ringan terutama yang berkalori tinggi, tentu saja lemak mudah berkumpul.

Apa yang perlu anda lakukan ialah merancang pengambilan makanan yang pastinya dapat mengawal masalah lebihan lemak degil yang tersembunyi. Cara paling bagus adalah dengan menyediakan jadual harian tapi anda mungkin malas. Paling mudah dengan mengira setiap kalori makanan yang anda ingin makan.

Contoh ”anda terasa kecur air liur bila tengok orang makan kek”. Boleh makan tapi dapat sesuap pun dah memadaikan? Kilang lemak pada waktu malam tidak akan berfungsi sekiranya anda bijak mengatur perjalanan makanan harian anda.

Tubuh kita perlu kalori, untuk metabolisma. Bagi orang biasa, dlm 1100-1700 kalori sehari kita perlu untuk aktiviti metabolisma (kalori yg dibakar walaupun kita duduk diam tak buat apa-apa)

 Keluarga Sihat SejahteraSenaman berkala

Bina otot-otot (build Muscle) – Badan kita sebenarnya berterusan membakar kalori walaupun semasa kita berehat. Kadar metabolisma pada waktu kita berehat adalah lebih tinggi pada mereka yang lebih berotot. Setiap pound otot menggunakan 6 kalori sehari manakala setiap pound lemak hanya membakar 2 kalori sehari.

Minum banyak air – Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila kita kekurangan air dalam badan (dehydrated), kadar metabolisme akan menurun. Dalam sehari seorang dewasa memerlukan 8 gelas air masak (plain water). Untuk kekalkan bekalan air dalam badan, kita hendaklah biasakan meminum air masak sebelum makan. Sebagai tambahan boleh juga memakan buah-buahan yang mana mengandungi kandungan air.

air dalm bdn

Oleh itu, dalam usaha hendak menurunkan berat badan secara berkesan, adalah  penting kita mengetahui perkara asas tentang keperluan kalori badan kita. Berkaitan dengan isu kita kali ini, beri perhatian pada jumlah kalori yang diambil satu-satu masa. Satu formula asas kiraan yang mudah ialah dengan mendarab 25-30 kalori dengan berat badan anda.

Sebagai contoh, berat badan anda 85kg, maka darab dengan 25-30 kalori = 2,000 – 2,200 kalori

Dari hasil darab tersebut, anda boleh mengambil 2,000 hingga 2,200 kalori dalam sehari. Tapi ingat! Ini hanyalah kiraan asas sahaja. Kalau nak kira dengan tepat, kita kena ambil tahu faktor jantina, usia, ketinggian dan sebagainya juga tau.

Selamat berusaha untuk menurunkan berat badan!!!

 

Sikin@ Ckyndyg Nogha (FB)

Shaklee Independent Distributor

[ ID No : 859 747 ]

Konsultansi Percuma selepas setiap pembelian

Wakil Pengedar Shaklee Anda

 

 No HP: Call/ SMS/ Whatsapp/ We Chat : 012-8585 813

Email: ckyndyg206@gmail.com

Kredit: Kesihatan & MahligaiCinta

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuh atau  mencegah sebarang penyakit. Sila dapatkan nasihat daripada Doktor atau  pakar yang berkaitan dengan penyakit-penyakit yang dihadapi. * This product is not intended to diagnose, treat, cure,or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced. � * Saya adalah wakil Shaklee anda dan penghantaran turut dihantar ke seluruh pelosok negeri/negara. Pilihan pengambilan order sendiri di rumah saya atau jumpa di suatu tempat di kawasan Semariang, Petra Jaya, Matang dan Wisma Saberkas, Kuching Sarawak. Sebarang pertanyaan, sila sms atau hubungi Dayang Norasikin di 012-8585813 atau email ckyndyg206@gmail.com. Anda boleh juga pm saya di fb.

Anda mungkin meminati artikel ini :