Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (8)

Archive for January, 2015

Posted by ckyndyg On January - 31 - 2015 0 Comment

Hola! Adakah anda risau dengan perkembangan tumbesaran anak anda? Anak- anak tidak suka makan sayur mahupun buah-buahan? Sehinggakan sering mengelak sarapan pagi? Anda masih tercari-cari nutrisi lengkap untuk anak? Jadi ikuti testimoni anak Puan Ayu mengenai anaknya yang telah berubah selera. Apakah yang menyebabkan selera anaknya terbuka? “AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Meal Shake, Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 30 - 2015 0 Comment

Hola! Kebanyakannya kita atau sesiapa yang berasa badannya berisi ingin menghilangkan lemak pada bahagian perut, kaki, paha atau lengan sahaja. Ini disebabkan bahagian-bahagian tersebut sahaja yang menimbulkan kebimbangan kepada individu yang berisi. Tapi kini kita yang nak kurus bukan saja nak nampak cantik atau tambah keyakinan diri tetapi lebih kepada kerana kita nak sentiasa sihat dan bertenaga. Bila berat badan berlebihan, ia bukan saja membimbangkan kita tapi kesihatan pun terkena juga tempiasnya – boleh akibatkan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 29 - 2015 0 Comment

Ahha! Runsing setiap kali nak membuang air besar? Sakitnya SEMBELIT! Sehinggakan nak pergi ke toilet pun takut bila mengenang diri yang sembelit. Sembelit berlaku apabila kesukaran untuk membuang air besar iaitu buang air besar yang kurang daripada 3 kali seminggu yang diikuti dengan sakit sewaktu buang air besar. Punca-punca SEMBELIT 1. Kurang serat tetapi lebih makanan berlemak dan gula. 2. Selalu menahan diri daripada membuang air besar 3. Kurang bersenam atau pergerakan (bersukan membantu pergerakan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 28 - 2015 0 Comment

Hola! Keputihan antara masalah yang merimaskan kaum wanita bagi wanita yang mementingkan kebersihan dalaman wanita. Apatah lagi bila dah bersuami dan keadaan yang kurang menyenangkan itu agak mengganggu ‘program suami isteri’ pada masa-masa ‘bertenang’. Harap maaf – sharing ini lebih kepada 18sx. Tapi ianya kenyataan yang diakui oleh para isteri yang dapat mengatasi masalah keputihan manakala pihak suami pula mengakui kesan hebat lepas isteri mengamalkan Alfalfa Complex secara konsisten untuk beberapa bulan. Hubungan suami isteri  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 27 - 2015 0 Comment

Ahha! Penyusuan susu ibu amat mencabar bagi seorang ibu yang baru bergelar seorang ibu. Ini disebabkan menyusukan anak bukan semudah yang ibu itu sangkakan. Sangat banyak cabaran dan ujian yang akan ibu lalui untuk mencapai tahap kejayaan menyusukan anak selama 2 tahun tanpa campur dengan susu formula. Kena kuat iman ibu yang menyusukan anak buat kali pertama ni. Namun bila dah tahu dan alami masalah-masalah penyusuan, ibu tersebut akan dapat atasi masalah-masalah tersebut dengan membetulkan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 26 - 2015 0 Comment

Ahha! Masalah jerawat boleh berlaku bermula pada usia kita remaja sehingga akhir dewasa. Apa yang tak puas hati tentang jerawat ni ialah kesan jerawat tu yang tak chantek. Parut! Ada pelbagai jenis jerawat tetapi jerawat acne vulgaris adalah kategori biasa yang kita alami akibat dari ketidakseimbangan hormon. Macam saya, awal trimester mengandung dulu ~ jerawat tumbuh silih berganti. Tapi bila dah trimester kedua & ketiga Alhamdulilllah takde lagi timbul dan tinggal parut jerawat.   Jerawat  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 23 - 2015 0 Comment

Hola! Ibu hamil sering mengalami masalah kekurangan zat, keperluan fisiologi yang tinggi dan sukar mendapat zat nutrisi. Salah satunya ialah zat besi. Kebanyakan gejala Anemia semasa mengandung adalah gejala yang mungkin dialami oleh sesiapa sahaja yang tiada masalah anemia sebelum ini. Keadaan ini boleh menyebabkan ibu hamil kelihatan pucat, penat, kadar degupan jantung yang pantas dan sesak nafas. Keadaan kekurangan zat besi yang teruk atau tidak dirawati semasa kehamilan boleh mengakibatkan masalah seperti kelahiran bayi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 22 - 2015 0 Comment

Hola! “Muka awak pucat” dan ” Awak nampak letih” antara yang selalu diberitahu oleh doktor apabila melihat saya pada awal trimester kehamilan. Saya nampak lesu dan keadaan ini memang agak ketara apabila badan ibu hamil mengalami kekurangan zat besi. Keadaan ini mungkin boleh dikaitkan dengan anemia, iaitu bila seseorang itu tidak memiliki sel darah merah yang mencukupi untuk membawa oksigen ke tisu tubuh saya. Jika tubuh ibu hamil tidak mengambil zat besi yang mencukupi atau  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 19 - 2015 0 Comment

Ahha! Pernah dengar berpantang dari sudut Islam? Kurang isu berpantang dalam Islam dibangkitkan di mana-mana. Ini kerana berpantang berasal dari adat Melayu, iaitu bermaksud hari-hari yang perlu ibu tempuhi selepas melahirkan anak sama ada 40 hari atau 44 hari dan ada juga yang sampai 100 hari. Tapi biasanya kita guna 40-44 hari yang dikatakan penuh tradisional dan kurang ‘strict’ bila dah lebih 60 hari. “Semasa waktu Rasulullah SAW, wanita di dalam nifas akan duduk (dikecualikan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 17 - 2015 0 Comment

Hola! Antara masalah yang sering dihadapi oleh ibu mengandung adalah sembab atau bengkak pada kaki (mungkin juga pada tangan, muka). Masalah ini boleh menimbulkan ketidakselesaan kepada si ibu kerana menghadapi kesukaran utk berjalan, solat,dan sebagainya. Semasa hamil, badan menghasilkan kira-kira 50% lebih darah dan cecair badan sebagai persediaan  menampung bayi yang sedang membesar. Bengkak atau sembab yang disebabkan oleh darah dan cecair tambahan ini adalah normal semasa hamil. Kesembapan normal, yang juga dikenali sebagai edema, boleh  [ Read More ]