Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (24)

Archive for March, 2015

Posted by ckyndyg On March - 20 - 2015 0 Comment

Hola! Protein adalah asas kepada pembinaan sel yang sihat. Protein sangat penting “(vital)” untuk memastikan tubuh berfungsi dengan baik. Ini kerana protein menjalankan fungsi memperbaiki dan regenerasi (pertumbuhan) sel baru, pengaturan dan pengekalan tisu yang sihat, penghasilan hormon dan enzim, keseimbangan bendalir dan membekalkan tenaga. Protein adalah bahan yang paling banyak dalam badan kita. Protein sangat penting untuk setiap fungsi badan. Setiap sel dalam badan kita mengandungi protein, dari kulit, otot, rambut, kuku, tisu-tisu penghubung ke  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 19 - 2015 0 Comment

Hola! Tahukah anda? Protein merupakan salah satu dari 4 nutrien asas untuk badan kita. Nutrien asas yang lain ialah air, karbohidrat dan lemak. Jika diambil dengan seimbang, badan kita dapat berfungsi secara optimum.Badan kita memerlukan protein kerana ia membekalkan kita dengan tenaga, pembentukan hormon, antibodi, enzim dan tisu. Ia juga memastikan tahap asid-alkali yang seimbang di dalam badan kita. Bila badan kita kekurangan protein, ia boleh menyebabkan kelemahan sistem imun untuk melawan penyakit. Ini kerana seluruh  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 17 - 2015 0 Comment

Hola! Bila masa hamil, ibu atau wanita akan dibekalkan oleh jururawat atau doktor untuk mendapatkan suplemen bagi memenuhi nutrisi yang diperlukan oleh ibu dan anak yang dikandung. Cuma bezanya sama ada suplemen tersebut dari sumber semulajadi ataupun sintetik. Demi bayi yang bakal dilahirkan sihat, ibu akan berusaha untuk memberikan kesihatan yang tip top. Bahkan ada ibu yang sanggup mengubah corak pemakanan dengan mengurangkan pengambilan makanan berlemak tinggi sebaliknya meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Oleh itu,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 16 - 2015 0 Comment

Ahha! Sakit gigi ek? Masalah sakit gigi secara tiba-tiba boleh menyebabkan emosi kita berubah serta-merta. Bukan apa… banyak-banyak sakit kan, sakit gigi amat menyakitkan bila ditambah rasa ngilu. Mood akan berubah dan sangat sensitif semasa sakit gigi. Kalau pening kepala, masih dapat tahan. Begitu juga dengan sakit perut. Tapi kalau sakit gigi, fuuh… memang moody semacam jer. Bila sakit gigi, kepala akan pening, marah dengan bunyi bising dan rasa nak marah jer. Sakit gigi sering kali  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 15 - 2015 0 Comment

Hola! Energizing Soy Protein dihasilkan daripada 30 kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama. ESP ini merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino yang penting di mana badan kita tak dapat nak menghasilkan asid amino tersebut. ESP juga dipenuhi dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Ianya sangat sesuai untuk semua peringkat umur tua -muda. Sekiranya anda kalau sesiapa yang anda kenal atau tahu mengalami  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 12 - 2015 0 Comment

Ahha! Saya merupakan salah seorang yang mengalami Sindrom Pra-haid  (PMS) semasa single dulu. Sakitnya bukan main kepalang lagi. Muntah ada, pening kepala, perut tak payah nak kata… memang sakit sangat masa tu. Kalau masa sekolah, kadang-kadang kena minta cuti sakit daripada doktor kerana sakit senggugut. Dan boleh dikatakan mereka yang tidak mengalami sindrom PMS ini sangat bertuah berbanding berjuta-juta wanita yang mengalami sindrom tersebut atau juga sebagai sakit senggugut.   Wanita yang mengalami senggugut akan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 11 - 2015 Comments Off on Punca Badan Lesu dan Cara Atasinya

Hola! Kita biasa mendengar atau diri sendiri kadang-kadang mengeluh rasa badan yang agak letih. Sehinggakan kita menyalahkan keadaan dengan sibuk bekerja dan menjalankan tugas harian sebagai punca badan kita lesu. Justeru kita sering mendengar nasihat supaya dapatkan tidur yang mencukupi, kurangkan aktiviti sosial (malam), ambil makanan berkhasiat, minum banyak air dan ambil pil vitamin. Ada juga yang nasihatkan kita supaya kurangkan jumlah pengambilan kafein – kurangkan minum kopi ataupun teh. Namun tahukah anda punca badan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 10 - 2015 0 Comment

Hola! Seseorang yang mengalami alahan menunjukkan mereka mempunyai daya tahan yang sensitif. Maksudnya,jika pada orang biasa, 10 kekuatan allergen (penyebab alahan), akan menyebabkan tindak balas, tetapi bagi orang yang alah, hanya satu allergen boleh memberi  kesan yang buruk kepadanya. Misalnya, bagi orang biasa, makan makanan laut tidak memudaratkan tetapi bagi orang yang mengalami alahan, makan sikit pun dia akan berasa gatal pada kulit dan mengalami ruam atau radang. Bahkan dalam keadaan tertentu boleh mengalami asma  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 4 - 2015 0 Comment

Ahha! Tahukah anda bahawa zinc merupakan vitamin yang diperlukan dalam aktiviti metabolisma badan sebagai komponen penting enzim? Ia memainkan peranan penting dlm sistem imunisasi, pertumbuhan dan perkembangan seksual seseorang. Kalau anda nak tahu, ZINC COMPLEX SHAKLEE dirumus dari zinc glukonat semulajadi yang digabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan alfalfa supaya setiap zinc yang kita telan akan mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc amat sesuai diambil bersama B6 dan magnesium. Ini kerana ia berfungsi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 3 - 2015 0 Comment

Hola! Bila kita terdedah pada cuaca panas yang melampau dan berpanjangan. Ia boleh menyebabkan seseorang itu  mengalami migraine, hidung berdarah serta penyakit bawaan paru-paru  seperti batuk, selsema, sakit tekak dan jangkitan saluran pernafasan selain gejala strok haba. Sekiranya anda mengalami antara tanda-tanda berikut, sila ambil langkah berjaga-jaga.  Kalau boleh jangan lakukan aktiviti luar antara jam 10 pagi hingga 4 petang  melainkan anda mengambil air yang mencukupi  sekurang-kurangnya 2  liter setiap hari. Antara gejala yang sering  [ Read More ]