Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (20)

Archive for June, 2015

Posted by ckyndyg On June - 29 - 2015 0 Comment

Hola! Baru berkesempatan nak share hari ini. Kalau anda ingat, baby saya Nu’man Haaridh dalam kategori underweight dan saya suami isteri bertungkus lumus berusaha untuk menaikkan berat badan baby. Apa yang saya buat? Apa susulan yang kami suami isteri buat? Kami memberi kata putus untuk tidak memasukkan tiub di dalam badan baby. Susah nak jaga nanti kalau saya turun bekerja. Bayangkan baby nak menggunakan tiub itu selama 6 bulan. Jadi, kami membuat keputusan untuk memberi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Teringat saya kata-kata seorang Pensyarah… “Mereka yang kerap makan ikan merupakan golongan yang cerdik pandai’. Rasa percaya dan tak percaya pula masa tu mendengar kata-kata tersebut. Namun saya tidak menafikan mereka yang kerap makan ikan dan memperolehi asid lemak Omega-3 yang sangat mempengaruhi otak kita serta membantu dalam perkembangan intelektual fetus (terbaik untuk ibu mengandung). Apakah khasiat terkandung dalam ikan berbanding dengan sumber protein yang lain? Apa yang diperolehi dari ikan seperti ikan laut,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Ini kali pertama saya mengalami masalah baby underweight. Dah umur 2 bulan lebih (lahir 21/3/15) tapi berat baby kurang naik dan baby saya nampak kurus jer. Ini disebabkan  dia memiliki dagu yang kecil dan ia menyukarkan baby nak lekap atau sucking dengan kuat semasa menyusu. Alhamdulillah baby tak mengalami masalah kesihatan lain. Sekarang baby fully breastfeeding dan saya tak akan putus asa atau mengalah dengan keadaan baby walaupun ada yang mencadangkan saya campur dengan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 3 - 2015 0 Comment

Hola! Bulan ni (Mei 15) saya kurang online Myhabibysuperb sebab saya bersama baby admitted di hospital disebabkan baby saya kurang kg naik berat badan (underweight). Susah hati sangat bila melihat keadaan anak yang tak berisi jika dibandingkan dengan abang dan kakaknya yang menyusu badan. Tapi apa-apa pun saya turut mengepam susu untuk bekalan Haaridh bila saya dah turun kerja nanti. Bulan yang penuh mencabar kerana saya perlu memelihara kesihatan baby dan pertumbuhan baby mengikut standard  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 2 - 2015 0 Comment

Ahha! Sedang mengandung minggu ke berapa? Dah mula makan vitamin ke ibu sekalian? Pengambilan vitamin tanpa sintetik semasa hamil sangat digalakkan kerana ia dapat mengurangkan risiko kecacatan bayi pramatang dan berat bayi. Namun ada juga ibu hamil tidak dapar mengambil vitamin kerana mengalami alahan. Tetapi jangan abaikannya kerana badan ibu turut memerlukan vitamin bagi memenuhi nutrisi keperluan ibu dan bayi. Antara vitamin yang selalu diberi oleh doktor ialah Folic Acid, Iron, Vitamin C dan Kalsium.  [ Read More ]