Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (32)

Archive for the ‘Gout’ Category

Posted by ckyndyg On November - 10 - 2015 0 Comment

Ahha! Bagi golongan lelaki, kesihatan mungkin bukan isu utama yang digemari untuk dikongsi dengan orang yang rapat. Namun ini tidak bermakna soal kesihatan boleh dipandang ringan. Ini disebabkan ada beberapa penyakit yang sering dikaitkan dengan lelaki yang jika tidak dirawat dengan betul boleh menjejaskan tahap kesihatan dan juga boleh membawa maut. Salah satu penyakit golongan lelaki ialah gout. Penyakit gout ialah salah satu bentuk ARTRITIS yang disebabkan oleh pengumpulan hablur asid uric pada sendi. Siapa  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On May - 3 - 2015 0 Comment

Hola! Apa itu gout?  Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Gout kini merupakan satu penyakit yang semakin banyak menyerang rakyat Malaysia. Di kalangan rakan sekerja penyakit ini sudah menular dengan rancak dan paling ramai yang menghidapinya ialah kalangan lelaki berusia lebih 40an. Namun ada antara kes gout juga menyerang lelaki berusia awal 30an.  Asid urik tinggi akan membentuk kristal &  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On May - 25 - 2014 0 Comment

Ahha! Semalam kawan saya whatsapp saya bertanyakan tentang suplemen yang dapat mengurangkan sakit sendi akibat Asid Urik yang berlebihan di dalam badan. Dengan kata lain kena GOUT. Dia memaklumkan bahawa abang iparnya kena Gout dan kakinya bengkak. Biasanya memang lelaki yang kerap kena serangan Gout. Agak jarang kita mendengar wanita yang kena gout, walaupun memang ada laa yang kena. Jadi, kali ni saya nak share bagaimana suplemen semulajadi seperti Shaklee dapat meringankan sakit sendi akibat  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 14 - 2014 0 Comment

Hola! Bagi pesakit Gout, mereka dikaitkan dengan Asid Urik yang tinggi. Tapi adakah kita tahu apa dia Asid Urik tersebut? Menurut buku Pencegahan Penyakit, Asid Urik dikeluarkan dari tubuh kita dan kewujudan normal di dalam darah dan urin. Namun, bila kadar itu berlebihan, maka ia mengakibatkan kadarnya semakin tinggi dan wujudlah Gout.   Melalui darah, asid urik dibawa ke ginjal untuk dikeluarkan bersama air kencing. Namun apabila jumlahnya terlalu banyak maka ia mengakibatkan asid urik  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 28 - 2013 0 Comment

Hola! Apabila diserang GOUT,ubat sahaja tempat kita bergantung harapan. Tetapi sekali sekala cuba lihat makanan tambahan yang boleh meringankan atau mengurangkan penyakit yang dihadapi. Seperti ubat-ubatan, makanan tambahan juga boleh menjadi penawar atau memberi impak yang positif terhadap rutin kesihatan harian. Salah seorang suami kawan saya sering kena GOUT. Sebagai pesakit gout, sudah tentu mereka mengalami kesakitan dan kepayahan setiap kali kena gout. Penyakit gout ini biasanya menyerang kaum lelaki dan biasanya menyerang di bahagian-bahagian  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 24 - 2013 0 Comment

Hola! Baru-baru ini kawan saya sms dan tanya apa suplemen boleh mengurangkan sakit akibat GOUT. Suami dia yang kena Gout tu. Dia cakap makan tak pantang. Suka sangat makan seafood. Sekarang kaki dia bengkak dan jalan pun tak balance dah. Adoiyai… Alhamdulillah kawan saya percaya dengan Suplemen semulajadi ni dapat mengurangkan sakit gout suami tersayang dia tu. Tengok gambar di bawah ni – bila kaki dah kena gout. Sebelum tu, nak share tentang Gout dari  [ Read More ]