Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (16)

Archive for the ‘Kanser / Antioksidan’ Category

Posted by ckyndyg On February - 26 - 2015 0 Comment

Hola! Banyak-banyak penyakit, salah satu penyakit yang menggerunkan ialah KANSER. Ini disebabkan kita banyak ditakuti betapa bahayanya penyakit tersebut sehingga boleh memabawa maut. Teringat dengan seorang rakan yang hanya disyaki oleh doktor biasa kena Kanser Otak kerana dia selalu sakit kepala. Pada hari kejadian (dimaklumkan doktor) dia dah down dan asyik menangis. Masa tu belum disahkan lagi. Keesokkan harinya baru jumpa doktor pakar dan doktor memaklumkan bahawa dia tidak menghidap kanser. Ia cuma migrain biasa.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 18 - 2015 0 Comment

Ahha! Penyakit yang sangat ditakuti dan antara pembunuh utama rakyat Malaysia ialah Kanser. Kanser berlaku disebabkan oleh perubahan dalam gen yang mengawal pembesaran dan pemusnahan sel. Kebiasaannya sel akan menjadi tua dan mati seterusnya diganti dengan sel yang baru. Tetapi sel kanser membiak apabila selepas proses penuaan sel tersebut tidak mati malah membiak menjadi berganda-ganda. Jadi, saya ingin share tentang pemakanan tambahan Vivix yang dikatakan dapat membantu membina sel-sel sihat dengan cepat. Dalam Vivix, salah satu  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 30 - 2014 0 Comment

Hola! Kali ni nak share pasal antioksidan yang diperlukan dalam badan kita untuk menentang ‘musuh-musuh’ sekeliling kita. Badan kita mesti ada ‘bahan’ untuk menapis bahan tercemar daripada terus bermaharajalela di dalam badan kita. Oleh itu, dapatkan sumber makanan yang kaya dengan antioksidan seperti coklat. Ini kerana coklat mengandungi Flavonoid yang turut bertindak sebagai antioksidan. Bahkan mereka yang suka makan coklat sekurang-kurangnya sekali seminggu akan kurang risiko serangan jantung sehingga 44%. Coklat yang bagus ialah ‘dark  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 19 - 2014 0 Comment

Hola! Arini nak share tentang Antioksidan. Dari mana anda boleh dapatkan makanan yang mengandungi antioksidan yang tinggi, bagaimana kita dapat radikal bebas dan fungsi antioksidan dalam kehidupan kita seharian. Sumber Antioksidan:- Antioksidan ini boleh diperolehi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Antioksidan daripada Vitamin – A, C dan E. Vitamin C boleh diperolehi daripada buah-buahan manakala Vitamin E daripada minyak. Antioksidan daripada kumpulan enzim. Superoksida Dismutes (SODs), katalese dan peroksidase. Antioksidan karotenoid seperti likopen dan karoten (  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 14 - 2014 0 Comment

Hola! Kanser antara penyakit yang sentiasa terbayang di kepala saya apabila membicarakan antioksidan. Antioksidan adalah molekul yang berinteraksi dengan radikal bebas dan  menamatkan tindakbalas rantai sebelum molekul yang penting dirosakkan.  Antioksidan dapat melindungi kita daripada kanser perut, membantu dalam perawatan penyakit hati dan melindungi daripada serangan stroke ataupun angin ahmar.  Antioksidan melindungi tubuh badan kita dari segenap sudut. Individu yang mengambil antioksidan walaupun dalam dos yang sedikit, dapat melindungi diri mereka daripada penyakit kronik di hujung usia mereka.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 7 - 2014 0 Comment

  Hola! Biasanya kita dengar orang kata yang Vitamin E adalah baik untuk kulit, tetapi kita jarang ambil tahu apa yang Vitamin E ni buat pada kulit kita. Secara amnya, Vitamin E adalah antioksidan yang melindungi dan membaiki struktur kulit kita. Vitamin E memang terkenal untuk tujuan kecantikan kulit. Pendek kata, kalau ada masalah kulit atau nak hilangkan parut jer, mesti orang akan cadangkan Vitamin E. Saya pun sama juga… kalau anak luka atau muka saya  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 2 - 2014 0 Comment

Ahha! Tatkala kita mendengar perkataan KANSER, ia merupakan antara penyakit yang ditakuti dan dalam pemikiran kita bila dah kena kanser akan cepat mati. Nauzubillah. Apatah lagi bila seseorang itu dah di stage ke-4. Bila sebut tentang KANSER, ia mengingatkan saya dengan arwah Yan~ Hj Pengiran Bakar b Pengiran Hamzah yang telah meninggal dunia akibat kanser hidung. Arwah Yan bukan seorang perokok dan seorang yang pembersih. Arwah mengalami tanda batuk tidak berhenti dan last sekali sebelum  [ Read More ]