Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (13)

Archive for the ‘Kesihatan Jantung’ Category

Posted by ckyndyg On December - 30 - 2014 0 Comment

Hola! Kali ni nak share pasal antioksidan yang diperlukan dalam badan kita untuk menentang ‘musuh-musuh’ sekeliling kita. Badan kita mesti ada ‘bahan’ untuk menapis bahan tercemar daripada terus bermaharajalela di dalam badan kita. Oleh itu, dapatkan sumber makanan yang kaya dengan antioksidan seperti coklat. Ini kerana coklat mengandungi Flavonoid yang turut bertindak sebagai antioksidan. Bahkan mereka yang suka makan coklat sekurang-kurangnya sekali seminggu akan kurang risiko serangan jantung sehingga 44%. Coklat yang bagus ialah ‘dark  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 6 - 2014 0 Comment

Hola! Sekarang ini kita semakin banyak dikejutkan dengan berita kematian akibat kegagalan jantung berfungsi. Kalau boleh jangan dipandang ringan kerana ia boleh terjadi pada sesiapa dan bila-bila masa tanpa kita duga. Kegagalan jantung berlaku apabila organ tidak cukup mengepam darah secukupnya untuk menampung keperluan badan. Jantung kita tidak berupaya untuk mengumpul darah secukupnya atau mengepam darah dengan kuat ke bahagian lain pada tubuh kita. Jantung merupakan organ terpenting pada tubuh kita. Ia bertindak untuk mengepam darah  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 5 - 2014 0 Comment

Hola! Penyakit Kardiovaskular adalah salah satu punca kematian yang utama di hospital seluruh Malaysia. Mengikut kajian, penyebab sebenar penyakit jantung adalah radang pembuluh darah. Kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine pada tahun 2000 menunjukkan lebih separuh dari mereka yang mendapat serangan jantung mempunyai paras kolesterol yang normal. Jadi, bagaimana anda ingin mengatasi penyakit ini? Ini kerana, sekali anda terjebak di dalam penyakit ini, rawatan segera perlu dilakukan untuk memastikan kehidupan masih dapat  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 17 - 2013 0 Comment

Hola! Pagi Jumaat 15 November 2013 saya dikejutkan seorang rakan seperjuangan saya telah dihantar ke hospital akibat sakit dada yang mencucuk-cucuk di sebelah kiri. Semasa dijumpa rakan-rakan lain, dia dalam keadaan pucat dan berpeluh-peluh. Setelah melihat keadaan dia yang kurang sihat, rakan-rakan pejabat terus menghantar beliau ke hospital berdekatan untuk mendapat rawatan segera sebelum terjadi perkara yang tidak kita ingini. Kalau sakit dada sebelah kiri yang mencucuk, awasi fungsi JANTUNG ANDA. Dari fungsi jantung yang tidak  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 15 - 2013 0 Comment

Ahha! Berita baik pasal LEMAK. Tak semua lemak tu tak baik yer. Ada baiknya jugak. Menurut pakar nutrisi, terdapat 2 jenis lemak iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu. Lemak Tak Tepu iaitu lemak yang ‘baik’ kerana ia membantu mengelakkan serangan diabetes, melawan tekanan perasaan, mampu melawan kanser, sakit sendi dan sakit jantung. Malah lemak ini juga berperanan penting untuk perkembangan otak, mengawal keradangan dan pembekuan darah. Kajian turut mendapati mereka yang mengambil lemak tak  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 9 - 2013 0 Comment

Hola! Semakin meningkatlah jumlah pesakit yang kena jantung sekarang ni. Takut saya mendengarnya kerana keluarga terdekat pun ada yang kena stroke. Ini berpunca daripada penyakit seperti darah tinggi, kencing manis dan beberapa penyakit lain yang sebelum ini tidak diketahui kewujudannya. Kita bila semakin berusia, Koenzim Q10 semakin berkurangan di dalam badan kita. Pada tahun 40-an jantung hanya berjaya menghasilkan sebanyak 68.2% daripada jumlah penghasilan CoQ10 di dalam tubuh kita berbanding pada usia 20 tahun. Tengok  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 5 - 2013 0 Comment

Hola! Saya membaca pasal stroke tadi dan rasa nak share pulak pasal stroke ni. Dalam tahun 2013 ini, dah 2 orang saudara terdekat saya kena stroke.  Alhamdulillah dia orang dah sembuh dan dapat bergerak seperti biasa. Mulut tak serong lagi semasa kena stroke. Masa stroke ni, darah seseorang beku atau mengganggu aliran darah ke otak dan itu yang menyebabkan seseorang itu boleh lumpuh sebelah badan sama ada kanan ataupun kiri.   Sempena tahun baru Islam,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 23 - 2013 0 Comment

Ahha! Masih promosi CoQ10 Health Plus lagi pada masa ni. Selagi bulan September, selagi itulah promosi CoQ10 Health Plus masih berjalan atau berlangsung. Penawar pesakit jantung dan ingin membekalkan tenaga kepada sel-sel badan. CoQ10 kian mendapat tempat di hati kaum lelaki kerana ianya berfungsi untuk meningkatkan kesuburan mereka. Apa taknya kan- menambah bilangan sperma dan memberi tenaga lagi tu. SubhanaAllah. In shaAllah.   CoQ10 merupakan satu nutrient yang amat diperlukan oleh tubuh untuk membantu kualiti ovum dan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 4 - 2013 0 Comment

Hola! Bulan ni promosi CoQ10 atau Koenzim Q10 Health Plus, percuma sebotol setelah membeli 6 botol.  Ada yang tertanya-tanya apa fungsi KoenzimQ10 ni terhadap tubuh kita. Setelah membaca,  apa fungsi CoQ10 ni dalam tubuh kita, ia sangat berbaloi bagi nilai sebuah jantung untuk terus berdegup dan saluran darah tidak tersumbat. Tambahan keupayaan tubuh dalam menghasilkan CoQ10 semakin menurun berikutan usia yang semakin meningkat. Berdasarkan satu kajian penyelidikan, tubuh kita berupaya menghasilkan CoQ10 pada tahap tertinggi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 3 - 2013 0 Comment

Ahha! Sudahkah anda membuat pemeriksaan kesihatan keseluruhan?  Kalau belum, lebih baik anda buat pemeriksaan awal-awal. Jangan anggap diri sihat dan menafikan kesakitan yang dialami. Elakkan bertangguh untuk buat pemeriksaan kesihatan. Apatah lagi pada masa ini bermacam-macam penyakit boleh datang dan tiba-tiba boleh wujud dalam badan kita tanpa disedari. Bila masa demam kuat, sakit dan baru nak cek dan telah didapati anda mengalami sakit jantung. Apa nak dikatakan lagi? Jadi, ambil langkah pencegahan dari sekarang. Hampir separuh  [ Read More ]