Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (26)

Archive for the ‘Kesihatan Anak-anak’ Category

Posted by ckyndyg On December - 13 - 2016 0 Comment

Hola! Saya menerima wasap daripada seorang ibu dan bertanya tentang Vitalea untuk kanak-kanak masih ada ke tak. Sebenarnya ramai ibu tak tahu Shaklee bukan hanya ada vitamin kapsul pada orang dewasa. Malah juga pada kanak-kanak. Kalau untuk orang dewasa ada Vitalea yang berwarna hijau manakala untuk kanak-kanak multivitamin@Vitalea for children ni berwarna ungu muda yang boleh dikunyah dengan mudah. Bentuknya bulat dan rasanya sangat sedap tau! KEBAIKAN VITA-LEA FOR CHILDREN SHAKLEE Dipenuhi dengan khasiat kebaikan, Vita-Lea for  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 25 - 2015 0 Comment

Ahha! Adakah anda bimbang dengan pemakanan anak-anak? Melihat tingkah laku anak-anak seperti kurang folus, cepat lupa, tidak memberi tindak balas dan sebagainya adalah dipengaruhi oleh faktor pemakanan mereka. Pada asasnya, tingkah laku anak-anak  oleh pemakanan mereka. Bahkan beberapa kajian mendapati kanak-kanak yang mengambil sarapan lebih fokus di dalam kelas  dan mempunyai memori yang baik berbanding mereka yang tidak bersarapan.Jadi, cuba amalkan pemberian makanan yang sihat kepada anak-anak demi kesihatan mereka. Kesan Kekurangan Nutrien: Zat Besi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 10 - 2015 0 Comment

Ahha! Kebanyakan ibu akan menitik berat bayi yang baru dilahirkan dari kena jaundis yang tinggi. Jaundis adalah sejenis penyakit yang berlaku pada lebih kurang 50% daripada bayi yang baru dilahirkan. Keadaan ini yang membimbangkan ibu yang baru melahirkan anak – perlu bermalam di hospital bila bayi mengalami jaundis yang tinggi. Adoiyaai… tak suka kena admit di hospital time bayi kena jaundis. Oleh itu, bila mengandung anak seterusnya para ibu berusaha dapatkan maklumat bagaimana nak elakkan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 31 - 2015 0 Comment

Hola! Adakah anda risau dengan perkembangan tumbesaran anak anda? Anak- anak tidak suka makan sayur mahupun buah-buahan? Sehinggakan sering mengelak sarapan pagi? Anda masih tercari-cari nutrisi lengkap untuk anak? Jadi ikuti testimoni anak Puan Ayu mengenai anaknya yang telah berubah selera. Apakah yang menyebabkan selera anaknya terbuka? “AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Meal Shake, Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 16 - 2015 Comments Off on IQ Anak-anak Cemerlang Bila Amalkan Makanan Bernutrisi

Ahha! Saya mengikuti perkembangan akhbar tentang hubungan perkembangan anak-anak dengan IQ mereka. Dilaporkan Southeast Asian Nutrition Surveys (SEANUTS) telah menjalankan kajian kesihatan dan pemakanan terhadap perkembangan kanak-kanak. Bahkan hasil kajian mendapati wujudnya kaitan tahap nilai kecerdasan (IQ) atau kognitif kanak-kanak dengan status pemakanan mereka. Kajian yang membabitkan kanak-kanak berusia setahun hingga 12 tahun negara ini mendapati mereka mengalami KEKURANGAN NUTRISI berikutan TUBUH KURUS, KURANG BERAT BADAN dan KETINGGIAN TERBANTUT. Malah, ada pula antara kanak-kanak mengalami MASALAH BERAT  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 10 - 2015 0 Comment

Hola! Tertarik dengan hasil “Kajian Jurnal Pediatrik 2014 yang mendedahkan apa sahaja makanan yang diperkenalkan kepada kanak-kanak seawal 1 tahun akan menjadi sebahagian daripada gaya pemakanan mereka secara berterusan pada masa akan datang”. Jadi, bagaimana dengan pemakanan anak-anak anda? Tapi saya suka dengan perubahan anak saya. Alhamdulillah. Anak saya makin berselera makan selepas mengamalkan beberapa jenis vitamin harian mereka iaitu – Vita-Lea@Multivitamin, Vitamin C Chewable dan Omega Guard. Abang sulung diberik seawal 3 tahun, kakak –  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 5 - 2015 0 Comment

Ahha! Gembiranya rasa hati saya apabila anak saya suka dan gemar nak makan Vita-Lea for Children yang berperisa Grape. Bentuk bulat dan rasanya yang sedap sangat menarik minat mereka untuk makan Vita-Lea dan Vitamin C yang chewable/kunyah. Mudah dimakan untuk anak-anak bagi anak-anak yang dah pandai menghisap (3 tahun ke atas). Rasa sedap itu sangat menarik minat mereka sehinggakan tak sabar nak makan Vita-Lea dan Vitamin C Chewable selepas makan tengah hari dan makan malam.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 21 - 2014 0 Comment

Ahha! Adakah anda memberi makanan yang berkhasiat pada otak anak anda setiap hari? Mesti anda terfikir adakah makanan yang anda berikan sebelum ini atau baru lepas makan tengah hari ke, malam ke, berkhasiat untuk otak ataupun tidak sekarang? Adakah makanan itu memenuhi nutrisi yang diperlukan oleh anak-anak kita? Sekiranya tidak memenuhi nutrisi atau anak-anak kurang zat, pastikan anda mendapatkan makanan semulajadi untuk anak-anak tersayang yang berzat. Kesian saya melihat wajah seorang ayah dalam Buletin Utama  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 11 - 2014 0 Comment

Holaa! Menurut Steve Gillman di dalam bukunya, A Book of Secrets. “In studies, children scored higher on tests when on a regimen of daily vitamin supplements. “Experts” will tell you that if you eat a balanced diet, you don’t need supplements, which, given the culture here, is really just a sales pitch for vitamins, isn’t it? Who eats a perfectly balanced diet?” Prof. Pyoir Kuzmich Anokhin, seorang pakar bedah saraf berbangsa Rusia berpendapat neuron minda anak pintar berkeadaan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 4 - 2014 0 Comment

Ahha! Adakah anak anda mengalami ruam di muka, belakang lutut, siku dan juga di belakang leher? Sekiranya YA, ini bermakna anak anda mengalami Eczema atau tanda-tanda di kena Eczema. Rasa gatal atau rengsa yang terjadi pada kulit dan seterusnya menyebabkan luka apabila digaru. Di Malaysia, 1 daripada 5 kanak-kanak didapati mengalami masalah Eczema. Kalau kena eczema, antara tandanya ialah bersin pada waktu pagi, gatal pada mata dan hidung, lingkaran gelap di bawah mata dan alergi  [ Read More ]