Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (17)

Archive for the ‘Kesihatan Wanita’ Category

Posted by ckyndyg On December - 20 - 2016 0 Comment

Ahha! Tahniah! Kepada ibu yang dah mengetahui dirinya hamil anak pertama hingga anak sekarang (kalau tengah mengandung). Antara soalan yang selalu ditanya kepada saya… Kak, kalau dah ambil Vitamin Shaklee ni makan lagi vitamin lain? Kalau saya, saya tak makan vitamin lain sekiranya dah ada Shaklee. Sebab ianya dah lengkap dan amat bagus untuk diamalkan ibu mengandung. Bagi ibu-ibu mengandung, terdapat 4 jenis vitamin wajib diambil oleh ibu hamil. Saya pun mengambil vitamin ni semua  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 12 - 2015 0 Comment

Ahha! Saya merupakan salah seorang yang mengalami Sindrom Pra-haid  (PMS) semasa single dulu. Sakitnya bukan main kepalang lagi. Muntah ada, pening kepala, perut tak payah nak kata… memang sakit sangat masa tu. Kalau masa sekolah, kadang-kadang kena minta cuti sakit daripada doktor kerana sakit senggugut. Dan boleh dikatakan mereka yang tidak mengalami sindrom PMS ini sangat bertuah berbanding berjuta-juta wanita yang mengalami sindrom tersebut atau juga sebagai sakit senggugut.   Wanita yang mengalami senggugut akan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 20 - 2015 0 Comment

Hola! Masalah berkaitan dengan alat sulit amat mengganggu, memalukan dan kaum hawa jarang dan berasa tidak perlu nak menceritakan masalah ‘tersebut’ meskipun dengan doktor. Kebanyakannya wanita akan berdiam diri dan tidak mengambil peduli tentang masalah faraj berbau atau isu jangkitan di faraj. Ini disebabkan mereka beranggapan masalah itu wujud atas faktor usia, tekanan dan lain-lain sehingga menganggapnya masalah biasa meskipun kadang-kadang ia menimbulkan rasa tidak selesa dan mengganggu perjalanan aktiviti harian mereka. Bagi wanita yang  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 9 - 2015 Comments Off on Kurangkan Risiko Sakit Sendi, Jantung dan Kitaran Hormon yang Tidak Stabil

Hola! Ada sesetengah wanita tidak mengambil kisah tahap kesihatan apabila umur meningkat ke usia 50 tahun ke atas. Masih ramai wanita yang menyembunyikan perubahan yang berlaku pada usia 50 tahun ke atas. Walaupun sesama anak perempuan. Apa yang dilalui seorang wanita mungkin berbeza tapi tahap kesihatan yang mereka alami mungkin agak sama iaitu menopaus, osteoporosis, moody dan sebagainya. Oleh itu, saya ingin berkongsi bagaimana perubahan kesihatan boleh berlaku dengan lebih baik sekiranya wanita mengambil berat  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 13 - 2015 0 Comment

Ahha! Semasa mengandung, terdapat sebilangan ibu terpaksa membuat pilihan sama ada nak melahirkan anak secara normal ataupun pembedahan. Sekiranya ibu memilih pembedahan, tentulah atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan untuk melahirkan anak tersebut. Tapi kebiasaannya ibu yang melahirkan anak secara pembedahan mengalami tempoh pemulihan bahagian Caesar yang lebih lama berbanding ibu yang melahirkan anak secara normal. Parut luka akibat pembedahan juga antara yang kurang disenangi oleh ibu berkenaan. Justeru, berikut antara tips atau petua yang  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 8 - 2015 0 Comment

Ahha! “Uri awak kat bawah lah puan”. Hati saya dah berdegup kencang bila mendengar tentang uri berada di bawah. Ini merupakan kandungan anak yang ke-4 dan sebelum ini saya tak pernah mengalami masalah uri di bawah. Kalau ikut istilah doktor, ia digelar Plasenta Previa (PP). Lepas tu doktor beritahu saya sepatutnya keadaan ini tidak berlaku dalam trimester ke-3 minggu 28 ke atas tapi saya mengalaminya minggu ke 28 ni. Hati menjadi lebih bimbang bila mendengar  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 12 - 2014 0 Comment

Hola! Lagi sekali saya ingin berkongsi tentang menopaus yang sering kali menjadi isu apabila umur wanita semakin meningkat atau bertambah. Hakikatnya, menopaus boleh berlaku sama ada awal atau lewat. Ini disebabkan sebelum melalui fasa menopaus, banyak perubahan akan terjadi – perubahan fizikal mahupun mental. Teringat saya ada seorang kakak 45 tahun memberitahu kepada saya bahawa beliau mengalami haid tidak teratur, badan rasa panas dan berpeluh, sukar tidur malam, mood tidak menentu serta mudah marah. Jadi,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On October - 22 - 2014 0 Comment

Hola! Masalah ketidakseimbangan hormon antara masalah umum yang dihadapi oleh wanita baik muda mahupun tua. Masalah ini sering menghantui kaum hawa sehinggakan kaum hawa di’cop’ sebagai makhluk yang sentiasa ‘moody’ pada hari-hari tertentu pada setiap bulan. Apakaah? Gggrrrr…. sungguh saya bila mendengar komen seorang belia tentang kaum hawa, yakni boss beliau seorang wanita yang sering meragam pada hari-hari tertentu pada setiap bulan. Adakaah? Jadi, kita tinjau kesannya seperti di bawah. Ketidakseimbangan hormon ini merupakan masalah  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On October - 20 - 2014 0 Comment

Hola! Kali ni saya nak share tentang MENOPAUS. Menopaus ni bukan satu penyakit. Ia adalah satu proses biologi yang dialami setiap wanita yang sedikit sebanyak menjejaskan kualiti hidup wanita secara keseluruhannya. Oleh itu, adalah amat penting untuk wanita dan keluarganya memahami proses menopaus serta gejala yang akan dihadapi oleh wanita yang mengalami menopaus. Sebelum menopaus, wanita akan melalui fasa  yang digelar ‘perimenopaus’ iaitu tempoh beberapa tahun sebelum berlakunya menopaus sebenar. Dr. Kee Yong Seng, Pakar  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 16 - 2014 0 Comment

Ahha! Biasanya anak dara atau single ataupun belum kahwin sering kena senggugut atau kalau jumpa doktor ia dipanggil dismenorea. Lepas kahwin dan bersalin akan kurang sakit senggugut tu. Perkara ini turut berlaku pada saya sendiri. Setiap bulan saya akan dalam keadaan sujud dan tak jauh dari makan Panadol untuk mengurangkan rasa sakit. Air panas pun begitu juga. Sentiasa di top-up di sisi saya. Sakit teruk akan dialami pada 2-3 hari pertama dan ada ketikanya ada  [ Read More ]