Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (7)

Archive for the ‘Ostematrix @ Kalsium’ Category

Posted by ckyndyg On November - 16 - 2017 0 Comment

Hola! OSTEMATRIX ni bestfriend untuk wanita especially yang mengandung, menyusu, yang dah menjejak usia senior. Kenapa? Sebab Oste bukan sekadar kalsium tapi ia mengandungi magnesium, boron dan mineral lain untuk bina matriks tulang. Kalsium bina tulang, yang lain-lain bina matriks tulang. Apa bezanya? Bayangkan kalsium ni membina tulang dan ia seumpama batu-bata. Bila kita buat bangunan, kita susun batu bata macam tu je ke? Tak kan? Kita lekatkan dgn simen. Itulah gunanya mineral-mineral lain dalam  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 29 - 2016 0 Comment

Hola! Berdasarkan Kajian Nutrisi Orang Dewasa pada 2014, purata pengambilan kalsium di kalangan orang dewasa ialah di bawah 50% daripada pengambilan nutrien yang disarankan Garis Panduan Diet Malaysia iaitu 3 hidangan sehari. Segelas susu (250ml) dapat meningkatkan sekurang-kurangnya 275mg kalsium dan nutrien penting lain yang tidak boleh dihasilkan oleh badan secara semulajadi. Ia merupakan satu sumber yang kaya dengan kalsium dan mdah didapati menggabungkan mineral-mineral lain dalam diet harian dapat menyelesaikan kepada isu pengambilan kalsium  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Suplemen kalsium penting untuk pembentukan tulang dan gigi bayi. Jika ibu hamil tidak mengambil suplemen kalsium secukupnya, bayi akan ‘mencuri kalsium’ daripada ibu hamil. Sekiranya kurang kalsium, wanita hamil akan mengalami kekejangan kaki. Ini berlaku apabila rahim semakin membesar dan ini menyebabkan saluran darah tertekan. Ini boleh mengakibatkan darah sukar untuk mengalir ke atas (dari kaki ke jantung). Pengaliran darah yang semakin sukar itu mengakibatkan kaki terasa kejang. Jadi, di sini kepentingan Kalsium atau  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 9 - 2015 Comments Off on Kurangkan Risiko Sakit Sendi, Jantung dan Kitaran Hormon yang Tidak Stabil

Hola! Ada sesetengah wanita tidak mengambil kisah tahap kesihatan apabila umur meningkat ke usia 50 tahun ke atas. Masih ramai wanita yang menyembunyikan perubahan yang berlaku pada usia 50 tahun ke atas. Walaupun sesama anak perempuan. Apa yang dilalui seorang wanita mungkin berbeza tapi tahap kesihatan yang mereka alami mungkin agak sama iaitu menopaus, osteoporosis, moody dan sebagainya. Oleh itu, saya ingin berkongsi bagaimana perubahan kesihatan boleh berlaku dengan lebih baik sekiranya wanita mengambil berat  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 8 - 2015 0 Comment

Ahha! Salah satu suplemen Shaklee yang saya tak pernah miss dimakan setiap malam ialah OsteMatrix™.  Bagi saya, individu yang sukar minum air susu boleh atau digalakkan mengambil OsteMatrix™@ susu dalam bentuk kapsul. Ia dalam bentuk kaplet kecil warna putih bersalut yang mudah ditelan. OsteMatrix™ membekalkan nutrien harian, termasuk kalsium yang penting dalam pembentukan dan pertumbuhan tulang dan gigi. Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral iaitu zink, kuprum dan mangan untuk mengekalkan kelancaran fungsi tubuh.  Berikut antara  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 4 - 2015 Comments Off on Atasi ‘Sakit Biasa’ Wanita Hamil

Hola! Sepanjang ibu mengandung, pelbagai ‘sakit biasa’ yang dialami. Antara sakit biasa yang agak ketara ialah loya/muntah, sakit belakang, kaki kejang, sembelit, rasa panas, vena varicose ( urat kembang) dan lain-lain. Ini berlaku akibat dari perubahan hormon sepanjang ibu hamil. Ada yang mengalaminya agak teruk dan ada yang ringan saja. Masa hamil, lalui ‘sakit biasa’ sebagai memori manis dan sabar melaluinya. Sebab lepas bersalin tak akan kita lalui ‘sakit biasa’ itu unless hamil semula. Ingin  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 27 - 2014 0 Comment

Ahha! Hasil pergi kelas nutrisi Shaklee hari tu, nutritionist Shaklee Ms Celine memaklumkan kami tentang khasiat kalsium untuk anak-anak. Tahukah anda bahawa 95% individu tinggi di dunia ini mempunyai ibu bapa yang lebih rendah, dan mereka membesar melepasi ketinggian ibu bapa mereka. Anda boleh mempengaruhi tumbesaran anda tidak kira baka mahupun ciri fizikal keturunan anda. Kalau boleh kita tak nak anak-anak mewarisi ‘kerendangan’ ketinggian ibu bapa mereka.   Makanan membekalkan kalsium Menurut kajian tumbesaran manusia  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 20 - 2014 0 Comment

Hola! Adakah anda tahu bahawa dua pertiga daripada tulang kita terdiri daripada KALSIUM? Anda boleh menguatkan meningkatkan kekuatan tulang dengan makanan tinggi kalsium. Anda boleh lengkapkan sajian makanan harian dengan serat tinggi dan rendah lemak. Antara sumber kalsium yang baik dan mudah anda dapati ialah; produk tenusu, ikan bertulang, sayur-sayuran hijau, badam, kekacang dan soya serta bijirin. Untuk mendapatkan kalsium yang mencukupi, anda memerlukan Vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium. Antara sumber terbaik Vitamin D  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 19 - 2014 0 Comment

Hola! Lagi pasal kesihatan tulang terutamanya kaum wanita yang sudah lanjut usia atau telah mencecah no. 5. Wanita yang mengalami masalah tulang bila umur dah mencecah 50 an, hampir menopaus dan kurang bekalan kalsium dalam badan. Osteoporosis penyakit yang sering didengar tapi tidak kita ambil peduli. Sesiapa pun kurang ambil berat tentang penyakit ini. Bila dah tua baru sedar kurang makan kalsium semasa masih muda. Tengok lah iklan di televisyen- galak kita minum susu untuk  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 17 - 2014 0 Comment

Hola! Sembelit ialah satu keadaan di mana kita sukar untuk membuang air besar atau jarang membuang air besar. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Bagi orang yang mempunyai kesihatan yang normal, sepatutnya boleh membuang air besar sekurang-kurangnya sekali setiap hari. Sebab-sebab biasa berlakunya sembelit ialah: •   Kurang serat dalam diet. •   Kurang aktiviti fizikal terutamanya di kalangan warga tua. •   Pengambilan ubat-ubatan (terutamanya herba). •   Penyalahgunaan julap. •   Kebiasaan menahan untuk  [ Read More ]