Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (16)

Archive for the ‘Panduan Ibu Hamil’ Category

Posted by ckyndyg On November - 16 - 2017 0 Comment

Hola! OSTEMATRIX ni bestfriend untuk wanita especially yang mengandung, menyusu, yang dah menjejak usia senior. Kenapa? Sebab Oste bukan sekadar kalsium tapi ia mengandungi magnesium, boron dan mineral lain untuk bina matriks tulang. Kalsium bina tulang, yang lain-lain bina matriks tulang. Apa bezanya? Bayangkan kalsium ni membina tulang dan ia seumpama batu-bata. Bila kita buat bangunan, kita susun batu bata macam tu je ke? Tak kan? Kita lekatkan dgn simen. Itulah gunanya mineral-mineral lain dalam  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 20 - 2016 0 Comment

Ahha! Tahniah! Kepada ibu yang dah mengetahui dirinya hamil anak pertama hingga anak sekarang (kalau tengah mengandung). Antara soalan yang selalu ditanya kepada saya… Kak, kalau dah ambil Vitamin Shaklee ni makan lagi vitamin lain? Kalau saya, saya tak makan vitamin lain sekiranya dah ada Shaklee. Sebab ianya dah lengkap dan amat bagus untuk diamalkan ibu mengandung. Bagi ibu-ibu mengandung, terdapat 4 jenis vitamin wajib diambil oleh ibu hamil. Saya pun mengambil vitamin ni semua  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 2 - 2015 0 Comment

Ahha! Sedang mengandung minggu ke berapa? Dah mula makan vitamin ke ibu sekalian? Pengambilan vitamin tanpa sintetik semasa hamil sangat digalakkan kerana ia dapat mengurangkan risiko kecacatan bayi pramatang dan berat bayi. Namun ada juga ibu hamil tidak dapar mengambil vitamin kerana mengalami alahan. Tetapi jangan abaikannya kerana badan ibu turut memerlukan vitamin bagi memenuhi nutrisi keperluan ibu dan bayi. Antara vitamin yang selalu diberi oleh doktor ialah Folic Acid, Iron, Vitamin C dan Kalsium.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 17 - 2015 0 Comment

Hola! Bila masa hamil, ibu atau wanita akan dibekalkan oleh jururawat atau doktor untuk mendapatkan suplemen bagi memenuhi nutrisi yang diperlukan oleh ibu dan anak yang dikandung. Cuma bezanya sama ada suplemen tersebut dari sumber semulajadi ataupun sintetik. Demi bayi yang bakal dilahirkan sihat, ibu akan berusaha untuk memberikan kesihatan yang tip top. Bahkan ada ibu yang sanggup mengubah corak pemakanan dengan mengurangkan pengambilan makanan berlemak tinggi sebaliknya meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Oleh itu,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 16 - 2015 0 Comment

Ahha! Semasa hamil pemakanan tambahan atau suplemen antara keperluan ibu bagi memastikan ibu dan  bayi dalam keadaan sihat. Semasa hamil wanita diberi beberapa jenis suplemen yang dipercayai dapat membantu menambah zat yang kurang di dalam badan ibu. Adalah penting bagi ibu mendapatkan diet seimbang dan sihat termasuk makanan kaya protein seperti susu, soya, telur, ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan. Berikut antara jenis makanan tambahan atau suplemen yang diperlukan wanita semasa hamil:- Asid Folik: Vitamin B Complex  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Suplemen kalsium penting untuk pembentukan tulang dan gigi bayi. Jika ibu hamil tidak mengambil suplemen kalsium secukupnya, bayi akan ‘mencuri kalsium’ daripada ibu hamil. Sekiranya kurang kalsium, wanita hamil akan mengalami kekejangan kaki. Ini berlaku apabila rahim semakin membesar dan ini menyebabkan saluran darah tertekan. Ini boleh mengakibatkan darah sukar untuk mengalir ke atas (dari kaki ke jantung). Pengaliran darah yang semakin sukar itu mengakibatkan kaki terasa kejang. Jadi, di sini kepentingan Kalsium atau  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 10 - 2015 0 Comment

Ahha! Kebanyakan ibu akan menitik berat bayi yang baru dilahirkan dari kena jaundis yang tinggi. Jaundis adalah sejenis penyakit yang berlaku pada lebih kurang 50% daripada bayi yang baru dilahirkan. Keadaan ini yang membimbangkan ibu yang baru melahirkan anak – perlu bermalam di hospital bila bayi mengalami jaundis yang tinggi. Adoiyaai… tak suka kena admit di hospital time bayi kena jaundis. Oleh itu, bila mengandung anak seterusnya para ibu berusaha dapatkan maklumat bagaimana nak elakkan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 6 - 2015 0 Comment

Hola! Sewaktu hamil, wanita yang mengandung akan melalui pelbagai masalah akibat perubahan hormon. Salah satunya ialah HB Low atau tahap hemoglobin dalam darah tidak mencapai paras normal semasa mengandung,iaitu 11g% – 11.5 g% ke atas. Jika rendah daripada 11g%, maka ibu hamil perlu tambah pengambilan zat besi dan B12. Bagi mengatasi masalah ini, biasanya doktor akan menasihatkan wanita hamil perlu memulakan pengambilan zat besi sekurang-kurangnya 200mg setiap hari bersama suplemen lain seperti B Complex dan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 4 - 2015 Comments Off on Atasi ‘Sakit Biasa’ Wanita Hamil

Hola! Sepanjang ibu mengandung, pelbagai ‘sakit biasa’ yang dialami. Antara sakit biasa yang agak ketara ialah loya/muntah, sakit belakang, kaki kejang, sembelit, rasa panas, vena varicose ( urat kembang) dan lain-lain. Ini berlaku akibat dari perubahan hormon sepanjang ibu hamil. Ada yang mengalaminya agak teruk dan ada yang ringan saja. Masa hamil, lalui ‘sakit biasa’ sebagai memori manis dan sabar melaluinya. Sebab lepas bersalin tak akan kita lalui ‘sakit biasa’ itu unless hamil semula. Ingin  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 3 - 2015 0 Comment

Hola! Kini ibu berada di dalam tahap fetus, yang mana ia merupakan tempoh bayi melalui tumbesaran yang paling pesat sehinggalah ibu melahirkan anak nanti. Pada masa trimester kedua, plasenta (rahim) mula berfungsi untuk membekalkan fetus dengan nutrien-nutrien dan oksigen , menjadikan ibu kurang rasa penat dan kurang loya dah masa ni. Walau bagaimanapun, isipadu darah serta degupan jantung kedua-dua ibu dan bayi akan meningkat. Jadi, di sini ibu perlu mengambil berat untuk mengekalkan bekalan zat  [ Read More ]