Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (17)

Archive for the ‘Kesihatan sendi’ Category

Posted by ckyndyg On July - 10 - 2015 Comments Off on Legakan Saraf Dengan B Complex

Hola! Kesakitan saraf sering dipandang ringan dan dianggap biasa. Kebanyakan kita tidak menyedari di sebalik tanda serta kesakitan yang dialami tersembunyi masalah kesihatan yang serius. Semua individu berdepan risiko kerosakan saraf disebabkan gaya hidup dan aktiviti seharian yang dapat meningkatkan faktor serangan. Penyakit saraf ni sukar dikesan pada peringkat awal dan ada juga mereka yang sakit yang tidak dapat diterangkan apakah jenis penyakitnya. Jadi, kenali apakah suplemen yang sesuai diambil oleh mereka yang mengalami sakit  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 17 - 2015 0 Comment

Hola! Kebanyakan mereka yang mengalami sakit lutut lebih percaya apa yang mereka alami adalah perkara ringan dan ia akan pulih dengan sendirinya dalam masa singkat. Tapi malangnya tak semua sakit sendi ini akan pulih dalam masa yang singkat dan sembuh sendiri. Mereka tidak mengendahkan tanda kecederaan atau kesakitan lutut dan hanya mendapatkan nasihat doktor apabila sakit semakin berlarutan. Jika keadaan itu dibiarkan, sendi lutut boleh mengalami kerosakan kekal dan sebelum perkara yang tidak diingini daripada  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 13 - 2015 0 Comment

Ahha! Ada tak kenal orang yang kena sakit sendi? Ahli keluarga terdekat atau sesiapa yang anda tahu dan ingin membantu beliau untuk lebih sihat? Atau anda sendiri yang sakit sendi dan kebas-kebas? Atau anda aktif dan berisiko untuk kecederaan sendi dan otot? Sekiranya ya,jangan biar sakit itu lama-lama kerana takut melarat pula nanti. Apa yang terbaik? Peliharalah kesihatan sendi, elakkan daripada rosak dan elakkan menjalani pembedahan (sebaik-baiknya). Memang tak dinafikan ramai yang berjaya pulih daripada  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 11 - 2015 0 Comment

Ahha! Apabila usia semakin meningkat, keupayaan tubuh untuk membaiki kerosakan dalam badan berkurang. Sakit lutut adalah antara sakit yang biasa dikalangan orang tua. Berita baiknya sakit ini boleh dicegah dan dikurangkan selagi sendi masih belum rosak sepenuhnya. Tapi sekarang tak kira tua ataupun muda dah ada yang kena sakit lutut. Sehinggakan yang muda pun kena operate sendi lutut tukar dengan besi. Tapi lepas tukar besi pun masih ada yang mengadu sakit. Kalau ada cara semulajadi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 8 - 2014 0 Comment

Ahha! Bila sakit sendi melanda, sakitnya tidak terkata tapi rasanya amat menyakitkan kerana mengganggu pergerakan kita. Masa muda tanpa kita peduli dan kisah tentang penjagaan sendi tetapi bila umur dah semakin meningkat, kesakitan sendi akan datang satu persatu – ada yang kena bahagian pergelangan kaki, bahu, belakang badan, tumit kaki, lutut dan beberapa bahagian badan kita. Biasanya saya menerima whatsapp yang nak dapatkan suplemen untuk memulihkan sakit sendi terutamanya bahagian lutut yakni, melibatkan golongan ibu  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On October - 16 - 2014 0 Comment

Hola! Saya baru terima whatsapp daripada kawan saya yang ingin order vitamin Shaklee untuk kebas-kebas di tangan dan kakinya. Beliau tidak mengalami kencing manis dan orangnya kurus jer. Ini kerana biasanya orang yang sakit kencing manis akan mengalami simptom kebas-kebas. Masalah kebas tangan, jari dan kaki bagi pesakit kencing manis juga dikenali sebagai neuropathy. Neuropathy adalah salah satu komplikasi kencing manis sekiranya kawalan gula dalam darah adalah kurang baik.Kebas-kebas yang biasanya dialami adalah disebabkan jika  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 28 - 2014 0 Comment

Hola! “Saya sering mengalami kesakitan sendi pada bahu, kaki/lutut dan tengkuk di bahagian kiri. Keadaan ini berlaku setiap kali bangun daripada tidur dan kesakitan yang teruk akan berterusan sehingga tiga ke lima jam. Begitulah keadaan saya pada setiap hari sejak lapan bulan yang lalu. Kesakitan pernah hilang kira-kira dua bulan lalu, tetapi muncul semula sejak dua minggu lepas”. Di seluruh dunia, berjuta orang mengalami masalah tulang dan sendi. Masalah seperti artritis dan osteoporosis memberi kesan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 16 - 2014 0 Comment

Hola! Adakah anda salah seorang yang mengalami sakit sendi ataupun sesiapa yang anda kenal mengalami sakit sendi terutamanya lutut. Saya sendiri mengalami sakit sendi dan kini sedang berusaha nak memulihkannya dengan 3 suplemen yang sangat berkesan untuk merawat sakit sendi lutut saya. Bila kita sakit sendi, kita diberi beberapa pilihan. Antaranya suntikan steroid, makan ubat-ubat menahan sakit dan pilihan terakhir ialah menjalani pembedahan. Jadi, yang mana satu yang anda pilih sekiranya telah mengalami kesakitan? Adakah  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 4 - 2013 0 Comment

Ahha! Sakitlah kepala lutut bila dah selalu sangat bergerak atau berjalan-jalan/bersiar-siar. Kaki pula penat semacam.Adoiyai…Pernah tak rasa macam tu? Saya percaya hampir kesemua kita tanpa mengira wanita ataupun lelaki mengalami kes macam ni. Apatah lagi bagi mereka yang berbadan besar dan warga emas yang mudah kena sakit lutut.Kita yang muda (cheiwaah perasan muda pulak) pun sakit kepala lutut apatah lagi golongan warga emas yang dah lanjut usia. Banyak usia, banyak lagi pergerakan. Jadi, dengan mudahnya  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 12 - 2013 0 Comment

Ahha! Walaupun takde lagi promosi suplemen untuk sakit sendi, saya nak share juga pasal sakit sendi ini. Biasanya kita sakit sendi ni tanpa mengira tua ataupun mudanya umur kita. Apatah lagi kita yang aktif join aktiviti sukan atau macam saya yang dulunya aktif mendaki gunung. Setakat ni saya dah mendaki Gunung Kinabalu, Gunung Santubong, Gunung Serapi dan Gunung Gading okay. Loommmm… Saya aktif mendaki semasa umur saya 20an. Masa student dulu. heheheh…. sekarang tak lagi.  [ Read More ]