Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (12)

Archive for the ‘Penyusuan Anak’ Category

Posted by ckyndyg On September - 10 - 2015 0 Comment

Hola! Susu ibu adalah makanan utama bayi pada setahun pertama usianya. Sesetengah ibu dapat meneruskan penyusuan dengan baik hingga anak berumur 2 tahun. Namun sebagai ibu yang mula berjinak nak menyusukan anak, saya pasti ibu tertanya-tanya berapa oz baby minum susu sekiranya ditinggalkan bersama ahli keluarga lain ataupun dihantar kepada pengasuh.  Jadi, ibu perlu mengepam semasa bayi kurang menyusu. Saya pernah memberi anak saya 2.5 oz sekali minum tetapi dia masih mahu dan menangis ingin menyusu  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 13 - 2015 0 Comment

Ahha! Seperti ibu lain, 1 bulan sebelum usia anak mencecah 2 tahun, saya turut berasa risau bagaimanakah caranya mahu putuskan susu. Sebelum itu, cuba kenang kembali bagaimana susahnya nak mula menyusukan si comel anda dari lahir hingga membesar selincah kini dengan susu ibu. Takkan lah semudah itu dia mahu melupakan anda dan belaian yang diperolehi semasa menyusu itu? Bayangkan dah 2 tahun asyik bersama ibu time nak menyusu dan suddenly kita nak ceraikan susu dengan dia. Ia  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 11 - 2015 Comments Off on Redakan Bengkak Susu Untuk Ibu Menyusu

Ahha! Menangis tak berair mata bila time kena bengkak susu ini. Bengkak susu antara masalah yang tidak pernah hilang dan boleh saya katakan dialami oleh hampir setiap ibu menyusu. Sama ada semasa berpantang, selepas berpantang atau apabila mahu berhenti menyusu pun ada. Keadaannya dan masa berbeza, tetapi situasi dan punca almost sama. Sehinggakan amat mengganggu emosi ibu yang menyusu. Rasa sakit di payudara, berhingus (saya biasanya akan sumbat hidung bila bengkak susu), moody dan pelbagai  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 28 - 2015 0 Comment

Hola! Memberi susu ibu adalah langkah pertama yang sangat penting untuk memastikan kesihatan bayi anda. Susu ibu bukan sahaja mengandungi segala nutrien, tetapi juga menepati jumlah yang diperlukan oleh si manja. Nutrien daripada susu ibu mudah dihadamkan dan diserap oleh badan bayi. Susu ibu juga mengandungi sebatian imunologi yang penting untuk membantu melindungi bayi daripada pelbagai jangkitan, termasuk cirit-birit. Semua bayi hendaklah diberi susu ibu sepenuhnya selama enam bulan pertama hayat mereka bagi menjamin pertumbuhan,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 22 - 2015 0 Comment

Ahha! Biasanya kita akan lihat anak yang minum susu formula akan menjadi-jadi badannya. Amat jarang orang melihat anak yang menyusu ibu badan anak pun menjadi-jadi or kus semangat. Bahkan orang yang membuat kesimpulan bila lihat baby badan berisi atau gempal mesti susu botol bahkan ada anak yang menyusu badan pun badan menjadi-jadi dan lebih sihat daripada anak yang menyusu formula. Tapi tahukah anda jumlah gula yang tersembunyi di dalam susu formula tersebut? Saya teringat seorang doktor  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 6 - 2015 0 Comment

Hola! Saya baru lepas mengepam di dalam bilik di pejabat saya dan kolig saya bertanya apa yang saya makan untuk mengekalkan susu yang dipam. Saya bagitau dia antara yang saya makan ialah Energizing Soy Protein, Alfalfa dan B Complex. Kalau weekend, layan baby direct feeding saja. Happy menyusu baby relaks santai sambil berpuasa ni memang tak berasa sangat. Menyusu semasa berpuasa agak mencabar perut juga tau. Ibu menyusu perlu tahu apa makanan yang sesuai dimakan setiap kali  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 2 - 2015 0 Comment

Ahha! Saya rasa beberapa orang hati ibu akan berasa bimbang dengan hasil susu yang dipam apabila menjelang Ramadhan. Bukan apa… bimbang dengan stok takut berkurangan dan anak kekurangan bekalan air susu semasa ditinggalkan bekerja kelak. Ibu yang amat kuat hati ingin menyusukan anak akan berusaha sedaya mungkin untuk menjayakan penyusuan secara eksklusif 6 bulan dan meneruskan penyusuan sehingga umur anak 2 tahun. InshaAllah. Ibu akan mencari ikhtiar pelbagai cara untuk menambah air susu untuk bekalan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 29 - 2015 0 Comment

Hola! Baru berkesempatan nak share hari ini. Kalau anda ingat, baby saya Nu’man Haaridh dalam kategori underweight dan saya suami isteri bertungkus lumus berusaha untuk menaikkan berat badan baby. Apa yang saya buat? Apa susulan yang kami suami isteri buat? Kami memberi kata putus untuk tidak memasukkan tiub di dalam badan baby. Susah nak jaga nanti kalau saya turun bekerja. Bayangkan baby nak menggunakan tiub itu selama 6 bulan. Jadi, kami membuat keputusan untuk memberi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Ini kali pertama saya mengalami masalah baby underweight. Dah umur 2 bulan lebih (lahir 21/3/15) tapi berat baby kurang naik dan baby saya nampak kurus jer. Ini disebabkan  dia memiliki dagu yang kecil dan ia menyukarkan baby nak lekap atau sucking dengan kuat semasa menyusu. Alhamdulillah baby tak mengalami masalah kesihatan lain. Sekarang baby fully breastfeeding dan saya tak akan putus asa atau mengalah dengan keadaan baby walaupun ada yang mencadangkan saya campur dengan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 3 - 2015 0 Comment

Hola! Bulan ni (Mei 15) saya kurang online Myhabibysuperb sebab saya bersama baby admitted di hospital disebabkan baby saya kurang kg naik berat badan (underweight). Susah hati sangat bila melihat keadaan anak yang tak berisi jika dibandingkan dengan abang dan kakaknya yang menyusu badan. Tapi apa-apa pun saya turut mengepam susu untuk bekalan Haaridh bila saya dah turun kerja nanti. Bulan yang penuh mencabar kerana saya perlu memelihara kesihatan baby dan pertumbuhan baby mengikut standard  [ Read More ]