Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (13)

Archive for the ‘Penjagaan rambut’ Category

Posted by ckyndyg On March - 2 - 2015 0 Comment

Hola! Masalah rambut gugur antara masalah yang dialami lelaki dan wanita.  Secara purata, orang dewasa mempunyai 100,000 hingga 150,000 helai rambut. Bagi masalah yang mengalami keguguran rambut, biasanya dalam 100 helai akan gugur sehari. Jadi, jika rambut gugur ketika menyikat atau mencuci, jangan risau kerana itu perkara normal. Tapi yang perlu dirisaukan ialah rambut kita semakin menipis bila semakin berusia termasuklah wanita yang baru lepas bersalin. Jadi, boleh ketahui apakah vitamin dan mineral yang boleh  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 31 - 2014 0 Comment

Ahha! Rambut yang sihat menjadi idaman semua orang baik lelaki dan perempuan. Ia juga antara masalah kesihatan yang seering diajukan oleh mereka yang mengalami masalah keguguran rambut dan Alhamdulillah kerana kebanyakan mereka yang mengambil suplemen untuk mengurangkan masalah keguguran rambut akibat daripada perubahan hormon dan bukan masalah genetik akan berasa puas hati selepas menggunakan selama sebulan paling singkat.  Ini disebabkan masalah keguguran rambut boleh membuatkan seseorang berasa rendah diri untuk berhadapan di khalayak ramai ataupun  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 23 - 2014 0 Comment

Hola! Baik lelaki atau wanita mengalami masalah yang akan saya share kan ini – rambut berkelumumur dan gugur. Saya sering mendapat pertanyaan tentang masalah ini. Kalau lelaki, ia taklah menjadi isu yang terlalu besar kerana perkara biasa – boleh berimej berkepala botak, tetapi wanita agak bimbang sekiranya terlalu banyak rambut gugur dan berkelemumur lagi tu. Ini turut merangkumi wanita yang bertudung dan penjagaan mereka perlu lebih rapi daripada mereka yang tidak bertudung. Kelemumur adalah fenomena  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On May - 28 - 2014 0 Comment

Hola! Saya terima call daripada seorang lelaki yang bimbang dengan masalah rambutnya yang banyak gugur. Masalah rambut gugur sering menghantui kebanyakan lelaki dan wanita di Malaysia kerana helaian rambut yang lebat menyerlahkan lagi penampilan. Sememangnya sesuatu yang normal kehilangan rambut anggaran dalam 80-100 helai sehari gugur tetapi bila ia gugur lebih dari 100 helai sehari, itu dah menjadi luar biasa dan paranormal. hehehehe… Rupa-rupanya terdapat tiga peringkat kitaran rambut yang normal. Anagen ( fasa pertumbuhan),  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 25 - 2014 0 Comment

Hola! Siapalaaa tak teringin memiliki rambut yang cantik, lebat, hitam dan berkilau kan? Baik lelaki mahupun wanita ingin memiliki rambut yang cantik dan sihat. Namun sekiranya kita tidak memberi perhatian pada rambut, akan berlaku perubahan sedikit demi sedikit. Kemungkinan juga akan mengalami rambut gugur. Salah satu masalah yang sering mengganggu wanita dan lelaki ialah keguguran rambut. Keguguran rambut agak sukar dikenalpasti pada awal kerana ia tidak begitu jelas. Tapi apabila kulit kepala makin ketara jelas…  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 7 - 2014 0 Comment

Hola! Sekarang ini, bukan orang tua sahaja yang mengalami keguguran rambut. Bahkan para remaja pun mengalami keguguran rambut. Jadi, kali ni saya nak share artikel pasal keguguran rambut dari pandangan  Dr.Zubaidi Ahmad. Mengikut kajian, 80% remaja sekarang ni sama ada lelaki ataupun perempuan menghadapi masalah rambut apabila mencecah usia 14 hingga 20 tahun. Adoiyai! Rambut adalah organ ringkas yang amat kita hargai ~ baik lelaki mahupun wanita. Bagi wanita ia merupakan salah satu aset kecantikan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 21 - 2013 0 Comment

Hola! Kali ni nak share rambut gugur yang dialami oleh para Ibu selepas melahirkan anak tersayang. Saya sendiri pun mengalami perkara ini dan sangat bertuah kerana berjumpa jodoh dengan Shaklee dan ia dapat mengurangkan jumlah rambut yang gugur setiap hari. Anda pula bagaimana ibu-ibu? Tahukah anda bahawa kemungkinan ibu yang baru bersalin boleh hilang antara 50 hingga 100 urat rambut setiap hari? Lazimnya ibu yang berambut panjang lebih mengalami masalah ini. Adakah ibu lepas bersalin  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 15 - 2013 0 Comment

Ahha! Kali ni nak share pasal kesihatan rambut yang turut membimbangkan mereka yang mengalaminya. Adakah anda mengalami rambut gugur? Apatah lagi semasa menyikat rambut. Kadang-kadang semasa kita mandi pun rambut bagai air juga jatuh atau gugur. Siapa pernah mengalami masalah ini? Saya sendiri pun pernah mengalami masalah rambut gugur selepas bersalin terutamanya. Menurut statistik rambut*, menunjukkan bahawa:- Kebanyakan orang mengalami rambut gugur 50-100 helai sehari; 40% kaum lelaki akan mempunyai keguguran rambut yang ketara pada  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On May - 21 - 2013 0 Comment

Ahha! Adakah anda mengalami masalah rambut berkelemumur atau berminyak atau bercabang? Menurut kajian yang telah dijalankan ke atas 2,393 peserta, ia mendedahkan TEKANAN yang dihadapi oleh kaum hawa merupakan faktor rambut gugur. Terdapat lima masalah rambut utama yang dialami oleh kita seperti kelemumur iaitu 25 peratus, diikuti oleh keguguran rambut akibat minyak (23 peratus), penipisan rambut (20 peratus), keguguran rambut pola wanita (11 peratus) dan rambut bercabang (13 peratus). Hampir 17 peratus responden sama ada  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 23 - 2013 0 Comment

Hola! Hari ni saya nak share sikit tips penjagaan rambut untuk semua wanita yang bertudung. Bagi setiap wanita, penjagaan rambut ni sangat penting, terutama untuk kaum wanita yang bertudung. Cuba bayangkan kalau rambut gugur banyak dan makin jarang pulak tu, mesti stress kan… So kalau taknak perkara ni terjadi, pastikan baca tips-tips di bawah ni:- 1.Tak Seharusnya Cuci Rambut Setiap Hari Cuci rambut setiap 2 atau 3 hari sekali dah memadai. Kalau yang nak cuci  [ Read More ]