Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (11)

Posted by ckyndyg On November - 10 - 2016 0 Comment

Hola! Beberapa bulan lepas saya ada melihat gambar yang mana Malaysia merupakan antara negara paling champion dalam statistik rakyat OBES. Adoiyai… Doakan kita sama-sama tak termasuk dalam golongan obesiti yang berpenyakit macam-macam. Dari statistik didapati rakyat Malaysia,  seramai 141 orang menghidap penyakit jantung koronari bagi setiap 100,000 orang setiap tahun, iaitu bersamaan 38,000 kes baru setiap tahun. Masya Allah, ramainya yang ada risiko kena serangan jantung 🙁 Nauzubillah. Lemak dan kolestrol memang diperlukan oleh badan untuk pelbagai fungsi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On May - 2 - 2016 0 Comment

Hola! Kawan, U ada jual set kolesterol tak? Kolesterol I naik laa. Kepala pula asyik pening jer. Dah cek dan gi klinik kesihatan dan sah kolesterol I naik. I diberi doktor pil untuk turunkan kolesterol. Tolong I dapatkan set kolesterol. Ok. Tapi sebelum tu I share dengan U testimoni di bawah ni dulu bagitau saya kat kawan saya. Sekali dengan beberapa penerangan tentang makanan yang boleh mencegah kolesterol makin naik dan naik. Kita ikuti pengkongsian  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 10 - 2015 0 Comment

Ahha! Bagi golongan lelaki, kesihatan mungkin bukan isu utama yang digemari untuk dikongsi dengan orang yang rapat. Namun ini tidak bermakna soal kesihatan boleh dipandang ringan. Ini disebabkan ada beberapa penyakit yang sering dikaitkan dengan lelaki yang jika tidak dirawat dengan betul boleh menjejaskan tahap kesihatan dan juga boleh membawa maut. Salah satu penyakit golongan lelaki ialah gout. Penyakit gout ialah salah satu bentuk ARTRITIS yang disebabkan oleh pengumpulan hablur asid uric pada sendi. Siapa  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 13 - 2015 0 Comment

Ahha! Seperti ibu lain, 1 bulan sebelum usia anak mencecah 2 tahun, saya turut berasa risau bagaimanakah caranya mahu putuskan susu. Sebelum itu, cuba kenang kembali bagaimana susahnya nak mula menyusukan si comel anda dari lahir hingga membesar selincah kini dengan susu ibu. Takkan lah semudah itu dia mahu melupakan anda dan belaian yang diperolehi semasa menyusu itu? Bayangkan dah 2 tahun asyik bersama ibu time nak menyusu dan suddenly kita nak ceraikan susu dengan dia. Ia  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 28 - 2015 0 Comment

Hola! Memberi susu ibu adalah langkah pertama yang sangat penting untuk memastikan kesihatan bayi anda. Susu ibu bukan sahaja mengandungi segala nutrien, tetapi juga menepati jumlah yang diperlukan oleh si manja. Nutrien daripada susu ibu mudah dihadamkan dan diserap oleh badan bayi. Susu ibu juga mengandungi sebatian imunologi yang penting untuk membantu melindungi bayi daripada pelbagai jangkitan, termasuk cirit-birit. Semua bayi hendaklah diberi susu ibu sepenuhnya selama enam bulan pertama hayat mereka bagi menjamin pertumbuhan,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 22 - 2015 0 Comment

Ahha! Biasanya kita akan lihat anak yang minum susu formula akan menjadi-jadi badannya. Amat jarang orang melihat anak yang menyusu ibu badan anak pun menjadi-jadi or kus semangat. Bahkan orang yang membuat kesimpulan bila lihat baby badan berisi atau gempal mesti susu botol bahkan ada anak yang menyusu badan pun badan menjadi-jadi dan lebih sihat daripada anak yang menyusu formula. Tapi tahukah anda jumlah gula yang tersembunyi di dalam susu formula tersebut? Saya teringat seorang doktor  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 14 - 2015 0 Comment

Hola! Rata-rata yang menghubungi saya bimbang dengan keadaan kulit yang berjerawat. Ini kerana saya akui bila kulit muka kita berjerawat, memang kita rasa tergugat sikit dengan penampilan. Kita rasa kurang keyakinan diri dan bimbang dengan keadaan kulit yang semakin teruk dari sehari ke sehari. Ada yang menghubungi saya ingin mencuba set kulit dan dalam pada yang sama nak mengambil produk pencuci muka yang sesuai. Jadi, saya sarankan set kecantikan Shaklee yang perlu ‘baiki’ sel dari  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 13 - 2015 0 Comment

Hola! Hampir setiap orang mahu memiliki tubuh yang sihat dan bertenaga. Apatah lagi sekiranya badan slim langsing macam biola. Ingat tak… orang lama dalam cerita P Ramlee… kesemua badan pelakon perempuannya langsing dan slim. Bentuk badan macam biola kerana mereka rajin guna korset. Bila badan dah lama guna korset, badan akan mengikut dan nampaklah bentuk badan yang ideal dan idaman hati. Yeehaaa! Hehehehhe….Nak dapat tubuh menawan dengan berat badan ideal bagi memastikan penampilan tampal lebih  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 29 - 2015 0 Comment

Hola! Baru berkesempatan nak share hari ini. Kalau anda ingat, baby saya Nu’man Haaridh dalam kategori underweight dan saya suami isteri bertungkus lumus berusaha untuk menaikkan berat badan baby. Apa yang saya buat? Apa susulan yang kami suami isteri buat? Kami memberi kata putus untuk tidak memasukkan tiub di dalam badan baby. Susah nak jaga nanti kalau saya turun bekerja. Bayangkan baby nak menggunakan tiub itu selama 6 bulan. Jadi, kami membuat keputusan untuk memberi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Ini kali pertama saya mengalami masalah baby underweight. Dah umur 2 bulan lebih (lahir 21/3/15) tapi berat baby kurang naik dan baby saya nampak kurus jer. Ini disebabkan  dia memiliki dagu yang kecil dan ia menyukarkan baby nak lekap atau sucking dengan kuat semasa menyusu. Alhamdulillah baby tak mengalami masalah kesihatan lain. Sekarang baby fully breastfeeding dan saya tak akan putus asa atau mengalah dengan keadaan baby walaupun ada yang mencadangkan saya campur dengan  [ Read More ]