Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (17)

Posted by ckyndyg On December - 22 - 2016 Comments Off on Apa Suplemen Wajib Setiap Hari?

Hola! Saya mudah ditanya tentang vitamin apa yang saya ambil setiap hari. Basic vitamin yang saya makan setiap hari tanpa skip ialah B Complex, Vitamin C, Vitalea, Ostematrix dan Energizing Soy Protein (ESP). Kalau dah biasa minum ESP semasa breakfast dan tetiba ESP habis stok, minum milo sahaja… tak kenyang. Cepat jer lapar. memang rasa perbezaannya kalau minum dan tak minum ESP pada waktu pagi. Cayalaaah. Tak tipu ni. ❤️ENERGIZING SOY PROTEIN Stuktur asas badan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 20 - 2016 0 Comment

Ahha! Tahniah! Kepada ibu yang dah mengetahui dirinya hamil anak pertama hingga anak sekarang (kalau tengah mengandung). Antara soalan yang selalu ditanya kepada saya… Kak, kalau dah ambil Vitamin Shaklee ni makan lagi vitamin lain? Kalau saya, saya tak makan vitamin lain sekiranya dah ada Shaklee. Sebab ianya dah lengkap dan amat bagus untuk diamalkan ibu mengandung. Bagi ibu-ibu mengandung, terdapat 4 jenis vitamin wajib diambil oleh ibu hamil. Saya pun mengambil vitamin ni semua  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 13 - 2015 0 Comment

Ahha! Seperti ibu lain, 1 bulan sebelum usia anak mencecah 2 tahun, saya turut berasa risau bagaimanakah caranya mahu putuskan susu. Sebelum itu, cuba kenang kembali bagaimana susahnya nak mula menyusukan si comel anda dari lahir hingga membesar selincah kini dengan susu ibu. Takkan lah semudah itu dia mahu melupakan anda dan belaian yang diperolehi semasa menyusu itu? Bayangkan dah 2 tahun asyik bersama ibu time nak menyusu dan suddenly kita nak ceraikan susu dengan dia. Ia  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 28 - 2015 0 Comment

Hola! Memberi susu ibu adalah langkah pertama yang sangat penting untuk memastikan kesihatan bayi anda. Susu ibu bukan sahaja mengandungi segala nutrien, tetapi juga menepati jumlah yang diperlukan oleh si manja. Nutrien daripada susu ibu mudah dihadamkan dan diserap oleh badan bayi. Susu ibu juga mengandungi sebatian imunologi yang penting untuk membantu melindungi bayi daripada pelbagai jangkitan, termasuk cirit-birit. Semua bayi hendaklah diberi susu ibu sepenuhnya selama enam bulan pertama hayat mereka bagi menjamin pertumbuhan,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 22 - 2015 0 Comment

Ahha! Biasanya kita akan lihat anak yang minum susu formula akan menjadi-jadi badannya. Amat jarang orang melihat anak yang menyusu ibu badan anak pun menjadi-jadi or kus semangat. Bahkan orang yang membuat kesimpulan bila lihat baby badan berisi atau gempal mesti susu botol bahkan ada anak yang menyusu badan pun badan menjadi-jadi dan lebih sihat daripada anak yang menyusu formula. Tapi tahukah anda jumlah gula yang tersembunyi di dalam susu formula tersebut? Saya teringat seorang doktor  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 14 - 2015 0 Comment

Hola! Rata-rata yang menghubungi saya bimbang dengan keadaan kulit yang berjerawat. Ini kerana saya akui bila kulit muka kita berjerawat, memang kita rasa tergugat sikit dengan penampilan. Kita rasa kurang keyakinan diri dan bimbang dengan keadaan kulit yang semakin teruk dari sehari ke sehari. Ada yang menghubungi saya ingin mencuba set kulit dan dalam pada yang sama nak mengambil produk pencuci muka yang sesuai. Jadi, saya sarankan set kecantikan Shaklee yang perlu ‘baiki’ sel dari  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 10 - 2015 Comments Off on Legakan Saraf Dengan B Complex

Hola! Kesakitan saraf sering dipandang ringan dan dianggap biasa. Kebanyakan kita tidak menyedari di sebalik tanda serta kesakitan yang dialami tersembunyi masalah kesihatan yang serius. Semua individu berdepan risiko kerosakan saraf disebabkan gaya hidup dan aktiviti seharian yang dapat meningkatkan faktor serangan. Penyakit saraf ni sukar dikesan pada peringkat awal dan ada juga mereka yang sakit yang tidak dapat diterangkan apakah jenis penyakitnya. Jadi, kenali apakah suplemen yang sesuai diambil oleh mereka yang mengalami sakit  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 6 - 2015 0 Comment

Hola! Saya baru lepas mengepam di dalam bilik di pejabat saya dan kolig saya bertanya apa yang saya makan untuk mengekalkan susu yang dipam. Saya bagitau dia antara yang saya makan ialah Energizing Soy Protein, Alfalfa dan B Complex. Kalau weekend, layan baby direct feeding saja. Happy menyusu baby relaks santai sambil berpuasa ni memang tak berasa sangat. Menyusu semasa berpuasa agak mencabar perut juga tau. Ibu menyusu perlu tahu apa makanan yang sesuai dimakan setiap kali  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 2 - 2015 0 Comment

Ahha! Saya rasa beberapa orang hati ibu akan berasa bimbang dengan hasil susu yang dipam apabila menjelang Ramadhan. Bukan apa… bimbang dengan stok takut berkurangan dan anak kekurangan bekalan air susu semasa ditinggalkan bekerja kelak. Ibu yang amat kuat hati ingin menyusukan anak akan berusaha sedaya mungkin untuk menjayakan penyusuan secara eksklusif 6 bulan dan meneruskan penyusuan sehingga umur anak 2 tahun. InshaAllah. Ibu akan mencari ikhtiar pelbagai cara untuk menambah air susu untuk bekalan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Ini kali pertama saya mengalami masalah baby underweight. Dah umur 2 bulan lebih (lahir 21/3/15) tapi berat baby kurang naik dan baby saya nampak kurus jer. Ini disebabkan  dia memiliki dagu yang kecil dan ia menyukarkan baby nak lekap atau sucking dengan kuat semasa menyusu. Alhamdulillah baby tak mengalami masalah kesihatan lain. Sekarang baby fully breastfeeding dan saya tak akan putus asa atau mengalah dengan keadaan baby walaupun ada yang mencadangkan saya campur dengan  [ Read More ]