Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (4)

Posted by ckyndyg On February - 26 - 2015 0 Comment

Hola! Banyak-banyak penyakit, salah satu penyakit yang menggerunkan ialah KANSER. Ini disebabkan kita banyak ditakuti betapa bahayanya penyakit tersebut sehingga boleh memabawa maut. Teringat dengan seorang rakan yang hanya disyaki oleh doktor biasa kena Kanser Otak kerana dia selalu sakit kepala. Pada hari kejadian (dimaklumkan doktor) dia dah down dan asyik menangis. Masa tu belum disahkan lagi. Keesokkan harinya baru jumpa doktor pakar dan doktor memaklumkan bahawa dia tidak menghidap kanser. Ia cuma migrain biasa.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 30 - 2014 0 Comment

Hola! Kali ni nak share pasal antioksidan yang diperlukan dalam badan kita untuk menentang ‘musuh-musuh’ sekeliling kita. Badan kita mesti ada ‘bahan’ untuk menapis bahan tercemar daripada terus bermaharajalela di dalam badan kita. Oleh itu, dapatkan sumber makanan yang kaya dengan antioksidan seperti coklat. Ini kerana coklat mengandungi Flavonoid yang turut bertindak sebagai antioksidan. Bahkan mereka yang suka makan coklat sekurang-kurangnya sekali seminggu akan kurang risiko serangan jantung sehingga 44%. Coklat yang bagus ialah ‘dark  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 19 - 2014 0 Comment

Hola! Arini nak share tentang Antioksidan. Dari mana anda boleh dapatkan makanan yang mengandungi antioksidan yang tinggi, bagaimana kita dapat radikal bebas dan fungsi antioksidan dalam kehidupan kita seharian. Sumber Antioksidan:- Antioksidan ini boleh diperolehi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Antioksidan daripada Vitamin – A, C dan E. Vitamin C boleh diperolehi daripada buah-buahan manakala Vitamin E daripada minyak. Antioksidan daripada kumpulan enzim. Superoksida Dismutes (SODs), katalese dan peroksidase. Antioksidan karotenoid seperti likopen dan karoten (  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 13 - 2014 0 Comment

Hola! Pernahkan orang terdekat anda menjalani pembedahan batu karang? Sekiranya YA, saya ingin berkongsi pembentukan batu karang. Tahukah anda bahawa pundi kencing, ureter dan buah pinggang antara ‘hot spot’ batu karang boleh terbentuk? Faktor pemakanan yang tidak seimbang iaitu mengambil diet yang tinggi kandungan kimia atau purin menyumbang kepada pembentukan batu karang di 3 tempat tadi. Bagi mengelakkan anda menjalani pembedahan batu karang, berikut antara info yang boleh digunakan untuk kebaikan kesihatan masing-masing. Bagi individu yang  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 14 - 2014 0 Comment

Hola! Kanser antara penyakit yang sentiasa terbayang di kepala saya apabila membicarakan antioksidan. Antioksidan adalah molekul yang berinteraksi dengan radikal bebas dan  menamatkan tindakbalas rantai sebelum molekul yang penting dirosakkan.  Antioksidan dapat melindungi kita daripada kanser perut, membantu dalam perawatan penyakit hati dan melindungi daripada serangan stroke ataupun angin ahmar.  Antioksidan melindungi tubuh badan kita dari segenap sudut. Individu yang mengambil antioksidan walaupun dalam dos yang sedikit, dapat melindungi diri mereka daripada penyakit kronik di hujung usia mereka.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 30 - 2014 0 Comment

Ahha! Dari kecil dah menggunakan cermin mata. Macam mana tu? Sakit mata sekarang ni dah tak mengira usia. Dari kecil pun dah rabun atau sakit mata. Tak semua orang bertuah memiliki penglihatan yang sempurna- Ada yang buta. Agak sukar bagi kita mengekalkan penglihatan yang sempurna tanpa usaha iaitu melalui pengambilan pemakanan yang menyihatkan mata kita. Jadi, ambil berat pada cara pemakanan anda. Sememangnya mengelak lebih baik daripada mengubati. Terdapat beberapa jenis makanan yang dipercayai dapat  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 2 - 2014 0 Comment

Ahha! Tatkala kita mendengar perkataan KANSER, ia merupakan antara penyakit yang ditakuti dan dalam pemikiran kita bila dah kena kanser akan cepat mati. Nauzubillah. Apatah lagi bila seseorang itu dah di stage ke-4. Bila sebut tentang KANSER, ia mengingatkan saya dengan arwah Yan~ Hj Pengiran Bakar b Pengiran Hamzah yang telah meninggal dunia akibat kanser hidung. Arwah Yan bukan seorang perokok dan seorang yang pembersih. Arwah mengalami tanda batuk tidak berhenti dan last sekali sebelum  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 18 - 2013 0 Comment

Hola! Akak: Kin, akak kenak Fibroid. Apa suplemen yang boleh mengecutnya kah? Saya: Lama dah akak kenak fibroid kah? Apa kata doktor? Akak: Baru jak detect. Akak dapat tahu dari beberapa artikel tentang GLA Complex yang dapat mengecutkan cyst dan fibroid. Itu antara perbualan saya dengan seorang akak yang ingin atau berazam mengecil atau mengecutkan saiz cyst mahupun fibroid. Sebelum itu, kita kenali dulu apa itu fibroid? Fibroid adalah ketumbuhan biasa yang terdiri daripada sel-sel otot  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 24 - 2013 0 Comment

Hola! Antioksidan adalah sebutan terhadap zat yang berperanan untuk melindungi tubuh daripada serangan radikal bebas. Beberapa bahan yang termasuk dalam antioksidan di antaranya adalah polipenol, mineral, vitamin dan karotin. Pada umumnya bahan ini sangat berperanan untuk mencegah tubuh diserang penyakit. Antioksidan juga berperanan meneutralkan radikal bebas dengan “menyumbangkan” elektron sehingga membuatnya stabil. Adalah dianggarkan ada lebih daripada 4,000 sebatian dalam makanan yang berfungsi sebagai antioksidan. Paling banyak adalah beta karotena (pro vitamin A), vitamin C,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 22 - 2012 0 Comment

Ahhaaa! Hendak kurangkan kerabunan mata (rabun dekat) atau kurangkan kadar silau mata pada waktu malam? Terdapat testimoni yang boleh kita rujuk bahawa ada pesakit yang dapatkan kurangkan silau mata dengan sebotol Carotomax Shaklee. Carotomax atau Vitamin A ini amat memberi banyak manfaat terutama kepada pesakit yang memerlukan anti-oksidan yang kuat. Apa kandungan Carotomax? Terdapat 6 varieti karotena, diekstrak dari rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli,  [ Read More ]