Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (6)

Posted by ckyndyg On August - 27 - 2014 0 Comment

Hola! Bila berkaitan dengan masalah kesuburan, seringkali wanita yang dikaitkan bermasalah lebih daripada lelaki. Padahal, nak dapatkan anak, kedua-dua belah pihak memainkan peranan dan bukan asyik menyalahi pihak wanita sahaja tanpa usul periksa. Suami perlu hantar benih yang optimum dari segi bilangan, keaktifan dan morfologinya. Benih itu pula perlu berenang ke ovum tanpa halangan di tiub fallopian untuk disenyawakan. Maka, terhasillah benih baru sekiranya kedua-dua belah pihak tidak mengalami masalah kesuburan. Namun, tidak semua pasangan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 12 - 2014 0 Comment

Ahha! Salah satu masalah negara yang turut mendapat perhatian media ialah KESUBURAN dan Keluarga. Bahkan Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia Ke-Empat (KPKM-4) mendapati 3 alasan utama wanita lewat berkahwin kerana kesukaran mencari pasangan sesuai, masalah kewangan dan menumpukan kepada kerjaya. Maka, wujudlah fenomena anak sikit kebanyakan sudah berlaku di negara maju termasuk di Singapura, Jepun, Korea Selatan, Jerman, Norway dan sebilangan di Eropah. Faktor-faktor lain seperti ekonomi keluarga, contohnya, kos penjagaan anak yang membebankan ,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 5 - 2014 0 Comment

Hola! Penyakit Kardiovaskular adalah salah satu punca kematian yang utama di hospital seluruh Malaysia. Mengikut kajian, penyebab sebenar penyakit jantung adalah radang pembuluh darah. Kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine pada tahun 2000 menunjukkan lebih separuh dari mereka yang mendapat serangan jantung mempunyai paras kolesterol yang normal. Jadi, bagaimana anda ingin mengatasi penyakit ini? Ini kerana, sekali anda terjebak di dalam penyakit ini, rawatan segera perlu dilakukan untuk memastikan kehidupan masih dapat  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 30 - 2014 0 Comment

Hola! Ketika bulan puasa ramai yang mengalami keletihan sehingga mengganggu urusan kerja harian. Ramai yang cakap, ambil sahur ataupun sahur awal pun sama jer. Letih jer rasa badan, masih berasa tiada tenaga semasa berpuasa pada siang hari. Situasi letih ni normal yang berlaku pada bulan puasa Ramadhan Al-Mubarak. Ini kerana ketika kita puasa, kita akan kurang makan lalu menyebabkan penyimpanan makanan dalam tubuh juga berkurangan. Keadaan sedemikian berbeza pada hari-hari biasa, yang mana kita makan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 22 - 2014 0 Comment

Hola! Adalah dinggarkan bahawa 1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Akibat dari kandungan kolesterol yang tinggi, ia memberikan kesan yang tidak baik terhadap jantung dan hati. Kolesterol berada di dalam badan kita tanpa kira kita gemuk ataupun kurus. Kurus pula tak semestinya tidak mengalami kolesterol yang tinggi. Kadar kolesterol dalam tubuh dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Antaranya ialah corak pemakanan mereka, berapa cepat tubuh seseorang itu menghasil dan membuang kolesterol jahat serta  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 30 - 2014 0 Comment

Hola! Sekarang ni makin ramai yang berminat untuk dapatkan suplemen bagi mendapatkan kesihatan yang baik dan meningkatkan kualiti hidup harian. Sudah ramai antara kita yang telah membuat tindakan yang bijak dengan meningkatkan tahap kesihatan dan kualiti hidup dengan mengambil pemakanan yang lebih sihat untuk mengurangkan berat badan, meninggalkan tabiat merokok dan sebagainya. Namun adakah anda telah berjaya mencapai matlamat tersebut ataupun masih di takuk lama? Sekiranya anda masih memikirkan apakah yang hendak dibuat atau apakah  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 25 - 2014 0 Comment

Hola! “Saya tak merokok. Saya tak minum alkohol. Malah saya aktif bersenam secara berkala tetapi kenapa saya masih kena strok?” Antara soalan yang pernah ditimbulkan oleh pesakit Strok. Dia telah disahkan oleh Doktor saluran darahnya tersumbat. Dalam pada masa yang sama beliau mengalami masalah tekanan darah tinggi akibat tekanan gaya hidup moden yang sibuk dan kurang berehat. Jadi,jom kita ketahui punca-punca STROK dan cara mengawalnya atau mencegah dari awal-awal lagi. Ditanya mengenai tanda-tanda awal kena  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 17 - 2013 0 Comment

Hola! Pagi Jumaat 15 November 2013 saya dikejutkan seorang rakan seperjuangan saya telah dihantar ke hospital akibat sakit dada yang mencucuk-cucuk di sebelah kiri. Semasa dijumpa rakan-rakan lain, dia dalam keadaan pucat dan berpeluh-peluh. Setelah melihat keadaan dia yang kurang sihat, rakan-rakan pejabat terus menghantar beliau ke hospital berdekatan untuk mendapat rawatan segera sebelum terjadi perkara yang tidak kita ingini. Kalau sakit dada sebelah kiri yang mencucuk, awasi fungsi JANTUNG ANDA. Dari fungsi jantung yang tidak  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 9 - 2013 0 Comment

Hola! Semakin meningkatlah jumlah pesakit yang kena jantung sekarang ni. Takut saya mendengarnya kerana keluarga terdekat pun ada yang kena stroke. Ini berpunca daripada penyakit seperti darah tinggi, kencing manis dan beberapa penyakit lain yang sebelum ini tidak diketahui kewujudannya. Kita bila semakin berusia, Koenzim Q10 semakin berkurangan di dalam badan kita. Pada tahun 40-an jantung hanya berjaya menghasilkan sebanyak 68.2% daripada jumlah penghasilan CoQ10 di dalam tubuh kita berbanding pada usia 20 tahun. Tengok  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 5 - 2013 0 Comment

Hola! Saya membaca pasal stroke tadi dan rasa nak share pulak pasal stroke ni. Dalam tahun 2013 ini, dah 2 orang saudara terdekat saya kena stroke.  Alhamdulillah dia orang dah sembuh dan dapat bergerak seperti biasa. Mulut tak serong lagi semasa kena stroke. Masa stroke ni, darah seseorang beku atau mengganggu aliran darah ke otak dan itu yang menyebabkan seseorang itu boleh lumpuh sebelah badan sama ada kanan ataupun kiri.   Sempena tahun baru Islam,  [ Read More ]