Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (13)

Posted by ckyndyg On August - 31 - 2014 0 Comment

Rasa loya dan muntah antara mabuk hamil yang biasa dialami oleh ibu hamil. Biasanya mabuk hamil dialami pada waktu pagi atau bila-bila masa pada siang hari ataupun malam. Kadang-kadang selepas makan rasa loya dan nak muntah serta sendawa angin akan datang. Rasanya amat ‘sakit’ dan agak menjejas rasa nak buat kerja rumah. Kan..kan..kan… Saya sendiri pun mengalami perkara ini khasnya awal trimester. Wanita yang mengandung iaitu sekitar 70% hingga 80% kehamilan biasa mengalami fenomena ini.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 27 - 2013 0 Comment

Hai! Kebanyakan wanita yang hamil akan mengalami ‘morning sickness‘. Cuma bezanya ialah teruk ataupun tidak jer yang membezakan kita kena morning sickness ni. Adalah dianggarkan 70% wanita hamil akan mengalami morning sickness seperti muntah, loya pada waktu-waktu tertentu sepanjang tempoh kehamilan. Biasanya kita kena morning sickness pada minggu keempat hingga kelapan dan ada sesetengah wanita akan mengalami morning sickness hingga minggu ke-16 –  kandungan berusia 4 bulan. Ada wanita yang mengalami pengurangan berat badan lebih  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On October - 11 - 2013 0 Comment

Hola! Dalam sebulan dua ni saya menerima sms daripada beberapa orang ibu hamil dan memaklumkan beliau mengalami masalah mabuk hamil terutamanya pada awal kehamilan. Menurut majalah Mami & Baby, mabuk hamil berlaku di dalam 8 daripada 10 kehamilan dan ada yang mengata bahawa ia disebabkan oleh beberapa hormon yang meningkat semasa kehamilan. Walaupun ia amat biasa berlaku semasa di awal kehamilan, sesetengah wanita berasa loya sepanjang masa dan tidak semestinya hanya berlaku di waktu pagi.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On September - 22 - 2013 0 Comment

Hola! Adakah anda sedang hamil dan mencari apa suplemen yang ingin mengurangkan rasa loya ataupun muntah pada awal kehamilan? Usah bimbang dengan keadaan tersebut kerana ia normal pada awal-awal kehamilan. Jadi, saya nak kongsi Petua Untuk Mengatasi Rasa Loya Semasa Mengandung yang saya dapati dari Ensaiklopedia Petua Melayu Lama. a. Anda akan segera sedar bahawa mabuk hamil pagi hanyalah pada nama. Loya dan muntah semasa hamil boleh berlaku pagi, tengahari atau malam. Rasa loya terutamanya pada  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 17 - 2013 0 Comment

Hola! Hari ini perut agak berangin sikit.Bukan apa…skip meal.Apatah lagi yang biasanya kita mendengar dan dapat tahu ada rakan-rakan yang kena gastrik semasa berpuasa.Ada juga yang memberi alasan pecah puasa sebab gastrik. Jadi, sebelum gastrik tu semakin teruk, apa kata anda cuba set ini yang banyak membantu mengeluarkan angin dari badan. Badan sihat, hati pun gembira. Takde lah dahi tu asyik berkerut manakala tangan pula menekan perut. Apa Gastrik? Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On May - 27 - 2013 0 Comment

Hola! Baru-baru ini, rakan sekerja saya disahkan gastrik dan beliau dinasihatkan sentiasa makan dengan jumlah yang kecil tapi kerap. Elakkan makan berat atau banyak sekali bagi mengelakkan angin masuk dalam badan. Tapi dengan Shaklee nasihatkan beliau mengambil Energizing Soy Protein dan Peppermint Ginger Plus bagi mengurangkan masalah angin pada masa-masa tertentu. Sebelum itu, nak tanya, pernahkah anda melalui kencing yang tidak lawas? Atau asyik ke tandas tetapi pengaliran air kencing tersekat dan terasa amat sakit?  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 30 - 2013 0 Comment

Hola! Apakah Gout? Gout ialah sejenis penyakit sendi, sering sering dianggap penyakit biasa yang tidak serius dan mengancam nyawa. Pengumpulan asid urik, gemuk, tekanan dan kerosakan buah pinggang antara penyebab gout yang lazimnya lebih ramai dihidapi lelaki berbanding wanita. Golongan berisiko tinggi menghidap penyakit itu ialah mereka yang berusia lebih 40 tahun.Bagi mengurangkan kesan serangan gout dan menikmati kehidupan lebih baik, bawah ni saya sertakan tujuh panduan yang boleh diamalkan bagi mengelakkan masalah gout.    [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 13 - 2013 2 Comments

Ahha! Baru-baru ini saya didatangi seorang ibu yang sedang hamil@ kawan saya memberitahu teruk sangatlah dia masa hamil ni. Dia banyak angin dan kurang sendawa. Bukan moody or angin swing ni ye. Ini angin akibat mengandung. Tapi itu memang normal bagi ibu-ibu yang hamil banyak angin. Ia juga dikenali pedih ulu hati, atau gastroesophageal penyakit refluks (GERD). Ini disebabkan oleh isi kandungan perut yang undur ke belakang sehingga ke dalam esofagus, iaitu salur pemakanan yang  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 16 - 2013 0 Comment

Adakah anda tergolong dalam kategori yg mudah lupa atau tak ingat? Kadang2 kita terlupa di mana kita letak barang. Sampaikan cermin mata yg saya letakkan di kepala pun tak ingat dan mencari di tempat lainlah pulak. “Eh, mana cermin mata aku”… Rupa2nya tersangkut di kepala tu je… Owhh…mesti kena makan Omega banyak2 ni. Asyik lupa je mana letak barang. Kali ni bukan focus suplemen saja tapi makanan yg boleh kita makan dan rangsang otak supaya  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On January - 29 - 2013 0 Comment

Ahha! “Saya ada masalah perut atau badan yang berangin, kembung perut dan kadang-kadang mengalami gastrik yang sangat teruk…” Antara keluhan yang sentiasa didengari bagi individu yang mengalami badan yang berangin. Jadi, bagi mengurangkan sakit badan kerana angin seperti selalu sendawa atau buang angin, boleh mengambil Peppermint Ginger Plus untuk perut yang sentiasa berangin atau gastrik ni. Kenapa Peppermint Ginger Plus Shaklee? Keistimewaan Peppermint Ginger Plus 1 Mengandungi empat herbal formula yg unik 2 Gabungan pudina  [ Read More ]