Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (9)

Posted by ckyndyg On December - 22 - 2016 Comments Off on Apa Suplemen Wajib Setiap Hari?

Hola! Saya mudah ditanya tentang vitamin apa yang saya ambil setiap hari. Basic vitamin yang saya makan setiap hari tanpa skip ialah B Complex, Vitamin C, Vitalea, Ostematrix dan Energizing Soy Protein (ESP). Kalau dah biasa minum ESP semasa breakfast dan tetiba ESP habis stok, minum milo sahaja… tak kenyang. Cepat jer lapar. memang rasa perbezaannya kalau minum dan tak minum ESP pada waktu pagi. Cayalaaah. Tak tipu ni. ❤️ENERGIZING SOY PROTEIN Stuktur asas badan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On December - 20 - 2016 0 Comment

Ahha! Tahniah! Kepada ibu yang dah mengetahui dirinya hamil anak pertama hingga anak sekarang (kalau tengah mengandung). Antara soalan yang selalu ditanya kepada saya… Kak, kalau dah ambil Vitamin Shaklee ni makan lagi vitamin lain? Kalau saya, saya tak makan vitamin lain sekiranya dah ada Shaklee. Sebab ianya dah lengkap dan amat bagus untuk diamalkan ibu mengandung. Bagi ibu-ibu mengandung, terdapat 4 jenis vitamin wajib diambil oleh ibu hamil. Saya pun mengambil vitamin ni semua  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 13 - 2015 0 Comment

Ahha! Seperti ibu lain, 1 bulan sebelum usia anak mencecah 2 tahun, saya turut berasa risau bagaimanakah caranya mahu putuskan susu. Sebelum itu, cuba kenang kembali bagaimana susahnya nak mula menyusukan si comel anda dari lahir hingga membesar selincah kini dengan susu ibu. Takkan lah semudah itu dia mahu melupakan anda dan belaian yang diperolehi semasa menyusu itu? Bayangkan dah 2 tahun asyik bersama ibu time nak menyusu dan suddenly kita nak ceraikan susu dengan dia. Ia  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 28 - 2015 0 Comment

Hola! Memberi susu ibu adalah langkah pertama yang sangat penting untuk memastikan kesihatan bayi anda. Susu ibu bukan sahaja mengandungi segala nutrien, tetapi juga menepati jumlah yang diperlukan oleh si manja. Nutrien daripada susu ibu mudah dihadamkan dan diserap oleh badan bayi. Susu ibu juga mengandungi sebatian imunologi yang penting untuk membantu melindungi bayi daripada pelbagai jangkitan, termasuk cirit-birit. Semua bayi hendaklah diberi susu ibu sepenuhnya selama enam bulan pertama hayat mereka bagi menjamin pertumbuhan,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 22 - 2015 0 Comment

Ahha! Biasanya kita akan lihat anak yang minum susu formula akan menjadi-jadi badannya. Amat jarang orang melihat anak yang menyusu ibu badan anak pun menjadi-jadi or kus semangat. Bahkan orang yang membuat kesimpulan bila lihat baby badan berisi atau gempal mesti susu botol bahkan ada anak yang menyusu badan pun badan menjadi-jadi dan lebih sihat daripada anak yang menyusu formula. Tapi tahukah anda jumlah gula yang tersembunyi di dalam susu formula tersebut? Saya teringat seorang doktor  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 13 - 2015 0 Comment

Hola! Hampir setiap orang mahu memiliki tubuh yang sihat dan bertenaga. Apatah lagi sekiranya badan slim langsing macam biola. Ingat tak… orang lama dalam cerita P Ramlee… kesemua badan pelakon perempuannya langsing dan slim. Bentuk badan macam biola kerana mereka rajin guna korset. Bila badan dah lama guna korset, badan akan mengikut dan nampaklah bentuk badan yang ideal dan idaman hati. Yeehaaa! Hehehehhe….Nak dapat tubuh menawan dengan berat badan ideal bagi memastikan penampilan tampal lebih  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 2 - 2015 0 Comment

Ahha! Saya rasa beberapa orang hati ibu akan berasa bimbang dengan hasil susu yang dipam apabila menjelang Ramadhan. Bukan apa… bimbang dengan stok takut berkurangan dan anak kekurangan bekalan air susu semasa ditinggalkan bekerja kelak. Ibu yang amat kuat hati ingin menyusukan anak akan berusaha sedaya mungkin untuk menjayakan penyusuan secara eksklusif 6 bulan dan meneruskan penyusuan sehingga umur anak 2 tahun. InshaAllah. Ibu akan mencari ikhtiar pelbagai cara untuk menambah air susu untuk bekalan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Ini kali pertama saya mengalami masalah baby underweight. Dah umur 2 bulan lebih (lahir 21/3/15) tapi berat baby kurang naik dan baby saya nampak kurus jer. Ini disebabkan  dia memiliki dagu yang kecil dan ia menyukarkan baby nak lekap atau sucking dengan kuat semasa menyusu. Alhamdulillah baby tak mengalami masalah kesihatan lain. Sekarang baby fully breastfeeding dan saya tak akan putus asa atau mengalah dengan keadaan baby walaupun ada yang mencadangkan saya campur dengan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 2 - 2015 0 Comment

Ahha! Sedang mengandung minggu ke berapa? Dah mula makan vitamin ke ibu sekalian? Pengambilan vitamin tanpa sintetik semasa hamil sangat digalakkan kerana ia dapat mengurangkan risiko kecacatan bayi pramatang dan berat bayi. Namun ada juga ibu hamil tidak dapar mengambil vitamin kerana mengalami alahan. Tetapi jangan abaikannya kerana badan ibu turut memerlukan vitamin bagi memenuhi nutrisi keperluan ibu dan bayi. Antara vitamin yang selalu diberi oleh doktor ialah Folic Acid, Iron, Vitamin C dan Kalsium.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 17 - 2015 0 Comment

Hola! Bila masa hamil, ibu atau wanita akan dibekalkan oleh jururawat atau doktor untuk mendapatkan suplemen bagi memenuhi nutrisi yang diperlukan oleh ibu dan anak yang dikandung. Cuma bezanya sama ada suplemen tersebut dari sumber semulajadi ataupun sintetik. Demi bayi yang bakal dilahirkan sihat, ibu akan berusaha untuk memberikan kesihatan yang tip top. Bahkan ada ibu yang sanggup mengubah corak pemakanan dengan mengurangkan pengambilan makanan berlemak tinggi sebaliknya meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Oleh itu,  [ Read More ]