Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (31)

Posted by ckyndyg On December - 20 - 2016 0 Comment

Ahha! Tahniah! Kepada ibu yang dah mengetahui dirinya hamil anak pertama hingga anak sekarang (kalau tengah mengandung). Antara soalan yang selalu ditanya kepada saya… Kak, kalau dah ambil Vitamin Shaklee ni makan lagi vitamin lain? Kalau saya, saya tak makan vitamin lain sekiranya dah ada Shaklee. Sebab ianya dah lengkap dan amat bagus untuk diamalkan ibu mengandung. Bagi ibu-ibu mengandung, terdapat 4 jenis vitamin wajib diambil oleh ibu hamil. Saya pun mengambil vitamin ni semua  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On May - 2 - 2016 0 Comment

Hola! Kawan, U ada jual set kolesterol tak? Kolesterol I naik laa. Kepala pula asyik pening jer. Dah cek dan gi klinik kesihatan dan sah kolesterol I naik. I diberi doktor pil untuk turunkan kolesterol. Tolong I dapatkan set kolesterol. Ok. Tapi sebelum tu I share dengan U testimoni di bawah ni dulu bagitau saya kat kawan saya. Sekali dengan beberapa penerangan tentang makanan yang boleh mencegah kolesterol makin naik dan naik. Kita ikuti pengkongsian  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 4 - 2015 0 Comment

Hola! Korang tau tak sebiji buah kiwi mengandungi hampir 2 kali ganda jumlah vitamin C yang dicadangkan oleh RDA. Tetapi adakah vitamin C yang terkandung dalam sebiji buah kiwi dapat menampung keperluan vitamin C seharian kita bagi mendapatkan kesihatan yang optimum. Ramai pakar nutrisi bersetuju bahawa keperluan Vitamin C bagi seorang individu sepatutnya bukan ditentukan dengan ketiadaan penyakit skurvi, tetapi jumlah yang dapat mengekalkan kesihatan seseorang pada tahap paling optimum. “The RDA (U. S. government Recommended  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On August - 13 - 2015 0 Comment

Ahha! Seperti ibu lain, 1 bulan sebelum usia anak mencecah 2 tahun, saya turut berasa risau bagaimanakah caranya mahu putuskan susu. Sebelum itu, cuba kenang kembali bagaimana susahnya nak mula menyusukan si comel anda dari lahir hingga membesar selincah kini dengan susu ibu. Takkan lah semudah itu dia mahu melupakan anda dan belaian yang diperolehi semasa menyusu itu? Bayangkan dah 2 tahun asyik bersama ibu time nak menyusu dan suddenly kita nak ceraikan susu dengan dia. Ia  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 22 - 2015 0 Comment

Ahha! Biasanya kita akan lihat anak yang minum susu formula akan menjadi-jadi badannya. Amat jarang orang melihat anak yang menyusu ibu badan anak pun menjadi-jadi or kus semangat. Bahkan orang yang membuat kesimpulan bila lihat baby badan berisi atau gempal mesti susu botol bahkan ada anak yang menyusu badan pun badan menjadi-jadi dan lebih sihat daripada anak yang menyusu formula. Tapi tahukah anda jumlah gula yang tersembunyi di dalam susu formula tersebut? Saya teringat seorang doktor  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 2 - 2015 0 Comment

Ahha! Saya rasa beberapa orang hati ibu akan berasa bimbang dengan hasil susu yang dipam apabila menjelang Ramadhan. Bukan apa… bimbang dengan stok takut berkurangan dan anak kekurangan bekalan air susu semasa ditinggalkan bekerja kelak. Ibu yang amat kuat hati ingin menyusukan anak akan berusaha sedaya mungkin untuk menjayakan penyusuan secara eksklusif 6 bulan dan meneruskan penyusuan sehingga umur anak 2 tahun. InshaAllah. Ibu akan mencari ikhtiar pelbagai cara untuk menambah air susu untuk bekalan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 12 - 2015 0 Comment

Hola! Ini kali pertama saya mengalami masalah baby underweight. Dah umur 2 bulan lebih (lahir 21/3/15) tapi berat baby kurang naik dan baby saya nampak kurus jer. Ini disebabkan  dia memiliki dagu yang kecil dan ia menyukarkan baby nak lekap atau sucking dengan kuat semasa menyusu. Alhamdulillah baby tak mengalami masalah kesihatan lain. Sekarang baby fully breastfeeding dan saya tak akan putus asa atau mengalah dengan keadaan baby walaupun ada yang mencadangkan saya campur dengan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 15 - 2015 0 Comment

Ahha! Semasa dalam pantang saya percaya ibu yang menyusukan anak akan mengalami bengkak susu. Bengkak susu sehinggakan sakit yang dialami memang tak terkata. Sentuh payudara pun tak dapat. Baru-baru ini saya kena bengkak susu selepas beberapa minggu dalam pantang menyusukan anak saya. Adoiyai… menguji kesabaran seorang ibu yang beriltizam hendak menyusukan anak sepenuhnya tanpa susu formula. Bengkak susu berlaku apabila kita tidak melekapkan bayi dengan betul, posisi yang salah, lubang susu tersumbat dan kurang kerap  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 15 - 2015 0 Comment

Hola! Energizing Soy Protein dihasilkan daripada 30 kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama. ESP ini merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino yang penting di mana badan kita tak dapat nak menghasilkan asid amino tersebut. ESP juga dipenuhi dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Ianya sangat sesuai untuk semua peringkat umur tua -muda. Sekiranya anda kalau sesiapa yang anda kenal atau tahu mengalami  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 10 - 2015 0 Comment

Hola! Seseorang yang mengalami alahan menunjukkan mereka mempunyai daya tahan yang sensitif. Maksudnya,jika pada orang biasa, 10 kekuatan allergen (penyebab alahan), akan menyebabkan tindak balas, tetapi bagi orang yang alah, hanya satu allergen boleh memberi  kesan yang buruk kepadanya. Misalnya, bagi orang biasa, makan makanan laut tidak memudaratkan tetapi bagi orang yang mengalami alahan, makan sikit pun dia akan berasa gatal pada kulit dan mengalami ruam atau radang. Bahkan dalam keadaan tertentu boleh mengalami asma  [ Read More ]