Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (20)

Posted by ckyndyg On December - 22 - 2016 Comments Off on Apa Suplemen Wajib Setiap Hari?

Hola! Saya mudah ditanya tentang vitamin apa yang saya ambil setiap hari. Basic vitamin yang saya makan setiap hari tanpa skip ialah B Complex, Vitamin C, Vitalea, Ostematrix dan Energizing Soy Protein (ESP). Kalau dah biasa minum ESP semasa breakfast dan tetiba ESP habis stok, minum milo sahaja… tak kenyang. Cepat jer lapar. memang rasa perbezaannya kalau minum dan tak minum ESP pada waktu pagi. Cayalaaah. Tak tipu ni. ❤️ENERGIZING SOY PROTEIN Stuktur asas badan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 28 - 2015 0 Comment

Hola! Memberi susu ibu adalah langkah pertama yang sangat penting untuk memastikan kesihatan bayi anda. Susu ibu bukan sahaja mengandungi segala nutrien, tetapi juga menepati jumlah yang diperlukan oleh si manja. Nutrien daripada susu ibu mudah dihadamkan dan diserap oleh badan bayi. Susu ibu juga mengandungi sebatian imunologi yang penting untuk membantu melindungi bayi daripada pelbagai jangkitan, termasuk cirit-birit. Semua bayi hendaklah diberi susu ibu sepenuhnya selama enam bulan pertama hayat mereka bagi menjamin pertumbuhan,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 14 - 2015 0 Comment

Hola! Rata-rata yang menghubungi saya bimbang dengan keadaan kulit yang berjerawat. Ini kerana saya akui bila kulit muka kita berjerawat, memang kita rasa tergugat sikit dengan penampilan. Kita rasa kurang keyakinan diri dan bimbang dengan keadaan kulit yang semakin teruk dari sehari ke sehari. Ada yang menghubungi saya ingin mencuba set kulit dan dalam pada yang sama nak mengambil produk pencuci muka yang sesuai. Jadi, saya sarankan set kecantikan Shaklee yang perlu ‘baiki’ sel dari  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 29 - 2015 0 Comment

Hola! Baru berkesempatan nak share hari ini. Kalau anda ingat, baby saya Nu’man Haaridh dalam kategori underweight dan saya suami isteri bertungkus lumus berusaha untuk menaikkan berat badan baby. Apa yang saya buat? Apa susulan yang kami suami isteri buat? Kami memberi kata putus untuk tidak memasukkan tiub di dalam badan baby. Susah nak jaga nanti kalau saya turun bekerja. Bayangkan baby nak menggunakan tiub itu selama 6 bulan. Jadi, kami membuat keputusan untuk memberi  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 2 - 2015 0 Comment

Ahha! Sedang mengandung minggu ke berapa? Dah mula makan vitamin ke ibu sekalian? Pengambilan vitamin tanpa sintetik semasa hamil sangat digalakkan kerana ia dapat mengurangkan risiko kecacatan bayi pramatang dan berat bayi. Namun ada juga ibu hamil tidak dapar mengambil vitamin kerana mengalami alahan. Tetapi jangan abaikannya kerana badan ibu turut memerlukan vitamin bagi memenuhi nutrisi keperluan ibu dan bayi. Antara vitamin yang selalu diberi oleh doktor ialah Folic Acid, Iron, Vitamin C dan Kalsium.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 17 - 2015 0 Comment

Hola! Bila masa hamil, ibu atau wanita akan dibekalkan oleh jururawat atau doktor untuk mendapatkan suplemen bagi memenuhi nutrisi yang diperlukan oleh ibu dan anak yang dikandung. Cuma bezanya sama ada suplemen tersebut dari sumber semulajadi ataupun sintetik. Demi bayi yang bakal dilahirkan sihat, ibu akan berusaha untuk memberikan kesihatan yang tip top. Bahkan ada ibu yang sanggup mengubah corak pemakanan dengan mengurangkan pengambilan makanan berlemak tinggi sebaliknya meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Oleh itu,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On March - 11 - 2015 Comments Off on Punca Badan Lesu dan Cara Atasinya

Hola! Kita biasa mendengar atau diri sendiri kadang-kadang mengeluh rasa badan yang agak letih. Sehinggakan kita menyalahkan keadaan dengan sibuk bekerja dan menjalankan tugas harian sebagai punca badan kita lesu. Justeru kita sering mendengar nasihat supaya dapatkan tidur yang mencukupi, kurangkan aktiviti sosial (malam), ambil makanan berkhasiat, minum banyak air dan ambil pil vitamin. Ada juga yang nasihatkan kita supaya kurangkan jumlah pengambilan kafein – kurangkan minum kopi ataupun teh. Namun tahukah anda punca badan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 28 - 2015 0 Comment

Hola! Pemakanan yang betul semasa dalam pantang amatlah penting. Bagi saya, saya lebih suka gabung perubatan moden dan pemakanan yang tradisional semasa dalam pantang. Pemakanan ni penting kerana ia akan membantu memastikan badan kita benar-benar sihat dan segar semasa dalam pantang. Menyusukan anak dan penjagaan diri dalam pantang perlu diutamakan. Ini supaya kedua-dua pihak saya dan anak@bayi mendapat kesihatan yang baik sepanjang dalam berpantang. Semasa bersalin ibu berkerah dengan hebat, urat saraf banyak cedera dan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 26 - 2015 0 Comment

Hola! Banyak-banyak penyakit, salah satu penyakit yang menggerunkan ialah KANSER. Ini disebabkan kita banyak ditakuti betapa bahayanya penyakit tersebut sehingga boleh memabawa maut. Teringat dengan seorang rakan yang hanya disyaki oleh doktor biasa kena Kanser Otak kerana dia selalu sakit kepala. Pada hari kejadian (dimaklumkan doktor) dia dah down dan asyik menangis. Masa tu belum disahkan lagi. Keesokkan harinya baru jumpa doktor pakar dan doktor memaklumkan bahawa dia tidak menghidap kanser. Ia cuma migrain biasa.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On February - 16 - 2015 0 Comment

Ahha! Semasa hamil pemakanan tambahan atau suplemen antara keperluan ibu bagi memastikan ibu dan  bayi dalam keadaan sihat. Semasa hamil wanita diberi beberapa jenis suplemen yang dipercayai dapat membantu menambah zat yang kurang di dalam badan ibu. Adalah penting bagi ibu mendapatkan diet seimbang dan sihat termasuk makanan kaya protein seperti susu, soya, telur, ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan. Berikut antara jenis makanan tambahan atau suplemen yang diperlukan wanita semasa hamil:- Asid Folik: Vitamin B Complex  [ Read More ]