Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (11)

Posted by ckyndyg On August - 27 - 2014 0 Comment

Hola! Bila berkaitan dengan masalah kesuburan, seringkali wanita yang dikaitkan bermasalah lebih daripada lelaki. Padahal, nak dapatkan anak, kedua-dua belah pihak memainkan peranan dan bukan asyik menyalahi pihak wanita sahaja tanpa usul periksa. Suami perlu hantar benih yang optimum dari segi bilangan, keaktifan dan morfologinya. Benih itu pula perlu berenang ke ovum tanpa halangan di tiub fallopian untuk disenyawakan. Maka, terhasillah benih baru sekiranya kedua-dua belah pihak tidak mengalami masalah kesuburan. Namun, tidak semua pasangan  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 12 - 2014 0 Comment

Ahha! Salah satu masalah negara yang turut mendapat perhatian media ialah KESUBURAN dan Keluarga. Bahkan Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia Ke-Empat (KPKM-4) mendapati 3 alasan utama wanita lewat berkahwin kerana kesukaran mencari pasangan sesuai, masalah kewangan dan menumpukan kepada kerjaya. Maka, wujudlah fenomena anak sikit kebanyakan sudah berlaku di negara maju termasuk di Singapura, Jepun, Korea Selatan, Jerman, Norway dan sebilangan di Eropah. Faktor-faktor lain seperti ekonomi keluarga, contohnya, kos penjagaan anak yang membebankan ,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On June - 3 - 2014 0 Comment

Ahha! Lelaki yang berperanan sebagai bapa, suami, pakcik, adik dan abang sangat memerlukan penjagaan kesihatan yang elok. Mulakan penjagaan kesihatan dari muda sehinggalah dewasa dan kalau boleh sehingga tua. Nak kekal sihat pada usia tua, itu bermakna kaum Adam kena mengamalkan rutin kehidupan yang menyihatkan sejak muda. Oleh itu, kaum Hawa atau isteri atau lelaki sendiri kena makan makanan yang berkhasiat untuk membekalkan nutrisi kepada tubuh selain makan suplemen untuk elak lelaki kena penyakit kardiovaskular,  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 29 - 2013 0 Comment

Ahha! Ini antara isu sensitif bagi golongan wanita yang baru lepas bersalin. Tak mengira dah beranak kali ke berapa. Ada yang mengalami masalah kemurungan selepas melahirkan anak ke 3, ataupun anak ke 5 tapi kebiasaannya kebanyakan ibu mengalami yang mengalami masalah ini selepas pertama kali melahirkan anak. Rasa penat, letih, emosi tak stabil sering kali dialami oleh ibu yang baru melahirkan anak. Emosi ibu sering kali berubah sepanjang masa sepanjang hamil dan disusuli selepas beranak.  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On November - 13 - 2013 0 Comment

Ahha! Sering selsema? Bersin? Kerap demam? Bersin bila berdepan dengan debu atau kotoran? Allergic? Amboi…amboi…amboi… banyaknya tanda soal.hehehee… Macam tahu jer… Kalau YA, anda perlukan suplemen semulajadi untuk membina sistem imun anda bagi membina ANTIBODI hebat sepanjang tahun. Cheiwaah. Macam hebat jer… Namun kita nak mengekalkan sistem imun dalam badan kita dari hari ke hari agak susah kerana kita sering berhadapan dengan masalah seperti tidak cukup tidur, kurang bersenam ataupun tidak bersenam, makan makanan yang  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On October - 16 - 2013 0 Comment

Hola! Semasa dalam pantang, makanan tambahan turut memainkan peranan untuk meningkatkan kualiti kesihatan kita. Makanan tambahan (suplemen) yang berkualiti dan baik dapat memberikan tenaga dan mood serta meyediakan ibu dengan nutrien-nutrien  anti-depresi yang penting seperti zinc, vitamin b complex (lengkap),magnesium dan zat besi. Lebih-lebih lagi kalau ibu menyusukan anak kerana semasa menyusukan anak, ibu perlu sihat dan bayi juga memerlukan nutrien -nutrien untuk membesar dengan sihat, Misalnya, untuk menghasilkan air susu ibu, ibu memerlukan sekurang-kurangnya  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On July - 30 - 2013 0 Comment

Salam ceria! Kali ni saya nak share lagi info pasal kesuburan. Adat hidup kita di dunia ini:- Situasi semasa bujang: Min: Bila nak kahwin? Carilah suami. Lala: InsyaAllah ada jodoh, adalah.   Situasi selepas kahwin: Min: Dah beranak ke? Lala: Belum ada rezeki. Nanti-nantilah. Tertekan? Kecewa? Sakit hati? But please… be positive dear. Ujian daripadaNya untuk orang-orang terpilih sahaja. Setiap pasangan yang dah berkahwin memang naaaakkkk saaannngggaaatttt anak-anak. Apatah lagi bila tengok rakan-rakan yang lain  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 24 - 2013 0 Comment

Hola! Alangkah bertuahnya para ibu yang diberikan Allah swt rezeki untuk mengandung dan melahirkan anak dengan selamatnya. Bagi para ibu yang tidak berpeluang, usah risau, usah khuatir dengan janji Allah kepada anda sebagai seorang isteri mahupun wanita. Ada yang bernasib baik dengan rezeki daripadaNya dari kewangan, ada yang diberiNya rezeki anak yang ramai, ada diberiNya kesihatan yang baik, kebahagiaan bekeluarga dan segala-galanya yang terbaik untuk kita daripadaNya. Bagi ibu yang selamat melahirkan anak, berikut antara  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 21 - 2013 0 Comment

Hola! Apakah jenis lelaki yang anda suka? Gagah? Berbadan sasa? Kurus? Hensem? Putih ataupun hitam kulitnya? Sawo matang? Hehehe… Pelik pulak intro entri saya kali ni. Tanya pasal lelakilah pulak. Bukan apa, saya nak share keutamaan mengamalkan cara hidup Lelaki yang sihat. LELAKI yang gagah, berbadan sasa ataupun hensem tak semestinya atau bermakna kebal dari serangan penyakit.Ini disebabkan penyakit menyerang tanpa mengira jantina. Cuma bezanya golongan LELAKI dan WANITA ialah keprihatinan  terhadap cara hidup yang  [ Read More ]

Posted by ckyndyg On April - 15 - 2013 0 Comment

Hola! Selepas bersalin, ibu-ibu perlu menjaga pemakanan yang dipercayai dapat memulih, menyembuh dan membantu mengatasi masalah selepas melahirkan anak. Makanan yang berkualiti dan baik dapat memberikan tenaga dan mood serta menyediakan ibu dengan nutrien-nutrien yang anti-depressi seperti zinc, b complex dan magnesium. Sekiranya ibu menyusukan anak, nutrien-nutrien adalah penting kerana semasa ibu menyusukan anak, ibu perlu kekal sihat dan bayi juga memerlukan nutrien-nutrien untuk membesar. Penghasilan susu memerlukan sekurang-kurangnya 500 kalori tambahan dalam sehari dan  [ Read More ]